HS: Ehtoollisviiniä esitetään vahingossa verolliseksi

Valmisteilla olevassa uudessa alkoholilakiesityksessä esitetään vahingossa, että eri kirkkokuntien ehtoollisilla käytetty viini tulisi verolliseksi, kertoo
Helsingin Sanomat
.

– Se on ollut ihan puhdas tekninen vahinko, sanoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä HS:lle.

Alkoholilain muutosluonnos on nyt lausuntokierroksella. Voimassa olevan lain mukaan evankelis-luterilaisten ja ortodoksisten seurakuntien sekä uskonnonvapauslain mukaisesti rekisteröityjen yhdistysten ehtoollisviinit ovat verottomia.

Kotimaa24
kertoi reilu vuosi sitten, että vapaa-ajattelijoiden mielestä ehtoollisviinin verovapaus on laitonta. Valtiovarainministeriöstä lausuttiin tuolloin, että alkoholiverotusta koskevat EU-direktiivit ”eivät nimenomaisesti tunnista ehtoollisviinien verovapautta vaan lähtökohtaisesti kaikki nautittavaksi tarkoitettu alkoholi tulee verottaa”.

Valtiovarainministeriön vero-osasto ilmoitti vuosi sitten marraskuussa, että asia otetaan työlistalle seuraavaan sopivaan lakipakettiin liitettäväksi, joskin asian eteneminen edellyttää myös poliittista tahtotilaa.

Nyt asia on mahdollisesti ratkeamassa vahingossa vapaa-ajattelijoiden toivomalla tavalla.

Helsingin Sanomien mukaan on todennäköistä, ettei uutta alkoholilakiesitystä ryhdytä enää muuttamaan, vaan mahdollinen ehtoollisviinien verottomuus säädetään erikseen. On myös mahdollista, että kirkkoviini muuttuu verolliseksi.

Kari Paaso sanoo Helsingin Sanomissa, että asiassa toimittiin mahdollisesti vahingossa oikein, koska ehtoollisviini ei ehkä saisikaan olla EU-sääntöjen mukaan verotonta. Paason mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö neuvottelevat heti tammikuun alussa siitä, mitä nyt pitää tehdä.

– Katsotaan ihan rauhassa, mitä tässä tapahtuu. Ei tässä ole ollut pahaa tahtoa, että kirkkoa olisi haluttu kurmoottaa. Kiinnostavaa nähdä, mitä Kirkkohallitus sanoo lausunnossaan, Paaso toteaa Helsingin Sanomille.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Vapaa-ajattelijat: Ehtoollisviinin verovapaus laitonta

”Vapaa-ajattelijat ei ole ainoa uskonnonvapauden puolustaja”

Edellinen artikkeliSalaisille mormoniasiakirjoille on perustettu anonyymi paljastussivusto
Seuraava artikkeliKirkon ruotsinkielinen työ reagoi Perussuomalaisten Nuorten kielipoliittiseen Jeesus-videoon

Ei näytettäviä viestejä