Herättäjäjuhlat alkoivat Nivalassa – Alkuseuroissa etsittiin yhteistä identiteettiä

Herättäjäjuhlien avajaisseuroissa aluesihteeri Urpo Karjalainen puhui identiteettistä ja lähti etsimään juhlakansan yhteistä nimittäjää.

Karjalaisen mukaan herännäiskansaa voi olla aika vaikea määrittää tai löytää edes pienintä yhteistä nimittäjää.

"Siionin virret voisi olla jonkinlainen yhteinen side, mutta kaikesta huolimatta me olemme ihmisinä erilaisia toisistamme poikkeavine mielipiteineen Ja kun erilaisuus kasvaa, asioista tulee entistäkin monimutkaisempia. Tämän vuoksi omien, kenties keskenään riitelevien identiteettien selvittelemisen asemesta keskittykäämme sen kysymiseen, mitä on olla armossa avarassa", Karjalainen sanoi liittyen herättäjäjuhlien teemaan "Armossa avarassa".

Kristittyjen välillä on erilaisia käsityksiä yhteiskunnallis-eettisistä kysymyksistä ja sama pätee Karjalaisen mukana myös herännäisyyteen.

"Yksi linja, kenties jonkinlainen pääasiallinen valtauoma, meidän kristittyjen ja myös heränneiden parissa on varmaankin ihmisoikeuslinja: evankeliumin toteutuminen ja toteuttaminen, armon avaruus, nähdään tämän linjan mukaisesti niissä pyrkimyksissä, joilla nostetaan ihmisiä yhteiskunnan marginaaleista, hämäristä ja varjoista, keskelle ja valoon", Karjalainen sanoi.

Nykyisin ollaan hyvin tarkkoja eri ihmisryhmien identiteettirajoista.

"On osattava käyttäytyä hienovaraisesti ja kunnioittavasti, ettei missään tapauksessa sen enempää tarkoituksellisesti kuin huomaamatta loukkaisi kenenkään toisen identiteettiä, eikä, uutta sanaa mukaillakseni, maalittaisi ketään. Erilaisten tilanteiden ja tapahtumien järjestämisessä joudutaan laatimaan ohjeistuksia, ettei kukaan tulisi loukatuksi, ja ettei kenellekään tulisi paha mieli", Karjalainen sanoi.

Avajaisseuroissa puhui myös muun muassa Haapajärven kirkkoherra Kari Tiirola. Hän sanoi, ettei armo ei ole moraalin piiriin kuuluva asia, vaan se on opetuslapseutta ja kulkemista Kristuksen seurassa.

"Johonkin se armon avaruus tahtoo aina tökätä. Ihmisen omassa sielunmaisemassa sitä rajoittavat usein tämän elämisen rajat ja haavat. Miten jaksaisi oman häpeän kokemuksen keskellä uskoa siihen, että Jumalan armo on sitä vahvempi? Miten osaisi luottaa siihen, että vaikka minä en aina kykene näkemään tarpeeksi laajalti ja laveasti, Jumala kyllä näkee. Hän on kaikkien niidenkin esteiden ja senkin elämän pimeyden takana, minne minun näkökykyni ei yllä eikä riitä", Tiirola sanoi.

Lue Herättäjäjuhlien avajaisseurojen kaikki puheet täältä

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.