Herättäjä-Yhdistyksen johto: Tasa-arvoisesta avioliittolaista uskallettava keskustella

Avioliittolain muutoksesta ja sen vaikutuksista kirkkoon tulisi keskustella nykyistä monipuolisemmin ja rohkeammin niin herännäisten parissa kuin kirkon piirissä laajemminkin, linjaa Herättäjä-Yhdistyksen johto.

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtajan Jukka Hautala ihmettelee, miksei kirkossa ole tuntunut olevan halukkuutta nostaa avioliittolain muutosta keskusteluun, vaikka tarve olisi ilmeinen.

Tarpeen osoitti Hautalan mielestä esimerkiksi viime kevään kirkolliskokous. Avioliittolain muutos ei ollut esityslistalla, mutta Risto Tuorin aihetta käsitellyt edustaja-aloite poiki kaikkiaan 60 puheenvuoroa.

Hautala toteaa, että Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen rohkaisi herännäisiä keskusteluun aiheesta jo kolme vuotta sitten julkaistussa Hengellisen Kuukausilehden pääkirjoituksessa.

– Se on eri juttu, miten paljon siitä on uskallettu puhua. Voisi sanoa, että se on mennyt käsittelemättä ohi, Hautala sanoo.

Hänen mielestään keskustelussa pitäisi etsiä rohkeasti uusia näkökulmia. Sellaisen voisi tarjota esimerkiksi avioliittokäsityksen tarkastelu eksegetiikan ja historian tutkimuksen näkökulmista.

Myös Simo Juntusen mukaan keskustelu avioliittolain muutoksesta on jäänyt pintapuoliseksi. Erilaiset näkemykset tuodaan esiin, mutta ajattelu näkemysten taustalla jää piiloon.

– Pitäisi osata kuunnella toisia ja pohtia myös omaa näkemystään siltä kannalta, että miten siihen on päätynyt. Asiallista maltillista ja toisia kunnioittavaa keskustelua tarvitaan.

Heränneillä ei ole yhteistä kantaa

Siihen, miten kirkon tulisi menetellä avioliittolain muuttuessa, heränneillä ei ole yhteistä kantaa.

Simo Juntunen arvioi, että liikkeen piirissä lakimuutokseen suhtaudutaan pääasiassa myönteisesti ja toivotaan, että kirkon avioliittokäsitys vastaisi jatkossakin yhteiskunnan avioliittokäsitystä.

– Mutta mukaan mahtuu myös kriittisiä ääniä, hän lisää.

Jukka Hautala toteaa, että Herättäjä-Yhdistyksen jäsenet ovat vapaita ajattelemaan asiasta niin kuin tahtovat.

– Yhdistyksen hallitus ei ole ottanut tähän asiaan kantaa, koska se ei sinänsä ole yhdistyksen asia. Kirkon pitäisi tässä asiassa löytää selkeä menosuunta lakimuutoksen jälkeen, Hautala sanoo.

Herättäjäjuhlia vietetään Vantaalla 8.–10.7.

Kuva: Tuija Tiihonen. Simo Juntunen (vasemmalla) ja Jukka Hautala osallistuivat eilen Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokoukseen Vantaan Myyrmäen kirkossa.

Lue myös:

Virsikapina ei menestynyt Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokouksessa

Edellinen artikkeli”Avioliitto on osoitus Jumalan huumorintajusta” – apumääritelmiä hääpuheen pitäjälle
Seuraava artikkeliRukouspalvelua maatalousnäyttelyssä

Ei näytettäviä viestejä