Hengellisten syventymispäivien linjapuhe: Kirkossa moni vaatii kaikkia taipumaan ajan hengen alle

Suomen Raamattuopiston Säätiön Hengellisiä syventymispäiviä on vietetty kuluneella viikolla 97. kerran. Tällä kertaa päivien teemana on "Ihmeellinen elämä". Koronapandemian takia tapahtumaan on vietetty Kauniaisten Raamattuopiston livetilaisuuksien ohella verkossa.

Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen piti lauantai-iltapäivänä tapahtuman linjapuheen. Vartiaisen mukaan ajatusten ja ideologioiden suhteen on varottava kehitysoptimismin harhaa.

– Kaikki uudet aatteet eivät suinkaan ole korkeampia ja viisaampia kuin aiemmat. 1900-luvun tulisi olla meille terveellinen varoitus tästä. Monet viime vuosisadan suuret Jumalan hylänneet ideologiat, kuten kommunismi ja kansallissosialismi, tuottivat muutamassa vuosikymmenessä valtavat tuhot koko ihmiskunnalle.

Vartiaisen mukaan vastakkainasettelu on vahvistunut myös tässä ajassa. Hän totesi, että monissa maissa totuus on vaarassa menettää merkityksensä: kaikki, mikä ei minua miellytä, on valeuutista, olipa kuinka hyvin dokumentoitua tahansa.

– Vastaavasti liberaalissa lännessä vaaditaan sopeutumista gender-ideologian tapaisiin järjettömiin aatteisiin, usein raskaiden sanktioiden uhalla. Myös kirkossa kovenee kielenkäyttö: moni vaatii kaikkia taipumaan ajan hengen alle, tai muuten ei hyvä seuraa.

Vartiainen ei puheessaan kuitenkaan yksilöinyt sitä, kuka kirkossa käyttää kovenevaa kieltä tai ketkä vaativat taipumaan ajan hengen alle uhkaamalla, ettei muuten hyvä seuraa.

"Vaikka enkeli, piispa tai esivalta vaatisi meitä kääntymään pois Jumalan sanan viitoittamalta tieltä, me emme voi"

Vartiainen lainasi puheessaan useita eri jakeita Raamatusta, tässä kohtaa Matteuksen evankeliumia: "Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."

– Vaikka enkeli, piispa tai esivalta vaatisi meitä kääntymään pois Jumalan sanan viitoittamalta tieltä, me emme voi. Meidän tiemme on apostolien viitoittama, hän jatkoi omin sanoin.

Vartiaisen mukaan nyt on oikea aika rakentaa herätysliikkeiden ja kirkkokansan yhteisöjä ja yhteisiä jumalanpalvelusyhteisöjä.

– Ne ovat suunnaton siunaus kirkolle ja niille, jotka ovat niissä mukana.

– Minä sanon teille: kirkon kevät tulee silloin, kun suurin joukoin yhdessä kokoonnumme kuulemaan Jumalan puhetta meille, kokoonnumme rukoilemaan, palvomaan ja tekemään työtä yhdessä. Tänään on aika unohtaa vanhat kiistat liikkeiden ja järjestöjen välillä, Vartiainen sanoi.

Kuva: Petri Vähäsarja. Lauri Vartiainen Kauniaisten Raamattuopistolla lauantaina 22.8.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.