Helsingin Vapaa-ajattelijat pesee pois kasteita

Helsingin Taiteiden yössä pestään torstaina kasteita pois Hämeenlinnasta tuodulla Katumajärven vedellä.

– Kyseessä on interaktiivinen performanssi, jossa halukkailla on mahdollisuus osallista symboliseen kasteenpesuun, kertoo Helsingin Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Jape Lovén.

Vaikka tapahtuma järjestetään pilke silmäkulmassa, Lovénin mielestä uskonnottomia perheitä ja heidän lapsiaan yritetään tasapäistää varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Negatiivinen uskonnonvapaus ei toteudu hyvin Suomessa.

Lovénin mukaan esimerkiksi uskonnonopetukseen osallistumiseen kohdistuu yhteisön paine tilanteessa, jossa vain yksi henkilö luokalta on uskonnoton.

– Haluamme herättää hiukan keskustelua. Meillä on aika suuri uskonnottomien vähemmistö. Kirkosta on eronnut pelkästään eroakirkosta.fi-palvelun kautta yli 10 prosenttia suomalaisista. Ruotsinkielinen vähemmistö kyllä tunnustetaan mutta uskonnotonta ei, Lovén kuvaa.

Hänen mukaansa elämänkatsomustiedon opetus pitäisi avata kaikille.

– Nyt uskonnoton voi mennä evankelis-luterilaisen uskonnon tunnille, mutta kirkkoon kuuluvat eivät voi osallistua elämänkatsomustiedon tunnille, vaikka oppilas itse ja vanhemmatkin haluaisivat.

Lovén tulkitsee myös niin, että tällä hetkellä kirkkoon kuuluvat vanhemmat sitovat lapsensa kasteessa myös kirkollisveron maksamiseen.

Osallistuja saa "puhtaustodistuksen"

Tarina kertoo, että ristiretkiaikaan väkisin kastetut hämäläiset olisivat pyytäneet pappia pesemään kasteensa pois. Tästä olisi syntynyt Hämeenlinnassa sijaitsevan Katumajärven nimi. Lovénin mukaan vettä tuodaan nyt aivan oikeasti sieltä paikallisten aktiivien toimesta Helsingin Kalliossa järjestettävään performanssiin.

– Taustalla on tarina hämäläisten käännyttämisestä. Heille selvisi kasteen jälkeen, että maksettavaksi tuli myös kirkolle verot. He pakottivat kirkkoherran pesemään kasteen pois, mutta verorasite jäi silti. Se on varmasti ollut köyhälle torpparille aika raskas paikka, Lovén jatkaa.

Taiteiden yön performanssiin osallistuvat saavat järjestäjiltä "puhtaustodistuksen".

Helsingin Vapaa-ajattelijat herätti kohua vuonna 2010 järjestämällä tempauksen, jossa vaihdettiin Raamattuja pornolehtiin.

Alkuperäiskuva: Jukka Granström