Helsingin Tuomasyhteisö hakee uutta toiminnanjohtajaa – korona vaikuttanut yhteisön talouteen

Vuodesta 1988 Helsingin Tuomasmessua toteuttanut Tuomasyhteisö etsii parhaillaan uutta toiminnanjohtajaa Pirjo Kantalan seuraajaksi (hakuilmoitus 31.7. ilmestyneessä Kotimaassa). Vuonna 2010 tehtävässä aloittanut Kantala on eläköitymässä.

Tuomasmessu on ollut monellakin tavalla merkittävässä roolissa kehittämässä maamme hengellistä elämää. Esimerkiksi vapaaehtoisten roolin korostuminen ja ekumeenisuus ovat levinneet Tuomasmessusta muihin messuihin.

Kantala miettii, että noin 1500 henkilöstä koostuvan Tuomasyhteisön toiminnanjohtaja – joka on samalla tuomaspappi – on aina persoonana omannäköisensä.

– Minä en muistuta edeltäjiäni Olli Valtosta enkä Arto Antturia. Ehkäpä vähän Jaana Räntilää.

Pirjo Kantala on toiminut yli kymmenen vuotta toiminnanjohtajana. Hänestä on ollut mielekästä tehdä työtä joukossa, joka on saatu puhaltamaan yhteen hiileen.

– Nyt yhteisöömme kaivataan ehkä vähän uudenlaista näkemystä. Nuorempia sukupolviakin olisi hyvä saada toimintaan enemmän mukaan.

Toiminnanjohtajan mukaan Helsingin Tuomasyhteisöllä menee tällä hetkellä ihan mukavasti. Monenlaista toimintaa järjestetään ja uusia vapaaehtoisia ilmoittautuu mukaan.

– Agricolan kirkon Tuomasmessuissa käy sunnuntaisin edelleenkin keskimäärin 400 ihmistä. Väkimäärät ovat toki meilläkin vähentyneet mutta se ei tapahdu kovinkaan jyrkästi. Mistään romahduksesta ei voida puhua.

Koronakevät on ollut vaikeaa aikaa monelle hengelliselle yhteisölle. Pirjo Kantala toteaa, että Tuomasmessu ei ole poikkeus.

– Tuomasmessut olivat kokonaan tauolla maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun. Videoneuvotteluyhteydellä pystyimme kuitenkin toteuttamaan rukoushetkiä ja yhteisömme kokouksia.

Messujen peruuntuminen tuntuu suoraan kolehtitulojen vähenemisenä ja siten myös Tuomasyhteisön taloudessa.

– Saamme vuosittain Helsingin seurakuntayhtymältä tukea noin 60 000 euroa. Sen lisäksi kannatusmaksuista ja lahjoituksista kertyy suunnilleen saman verran. Tuomasmessuissa kerätyistä kolehdeista jää yhteisön omaan käyttöön noin 60 000 euroa.

Toiminnanjohtaja arvioi, että Tuomasyhteisön alkuvuoden ajan kolehtimenetykset ovat ainakin 20 000 euroa. Jos koronatilanne syksylläkin jatkuu, niin summa nousee vielä 10 000 – 20 000 euron verran.

– Helpotusta tuo yksi asia. Silloin kun ei ole messuja, ei ole myöskään niistä koituvia kuluja. Myös oma väkemme on auttanut tilannetta hienosti tukimaksuilla. Emme siis ole kutsumassa uutta toiminnanjohtajaa mihinkään katastrofitilanteeseen. Kyllä me pärjäämme.

Kokoontumisrajoitusten lieventymiset kesäkuun alussa mahdollistivat sen, että Tuomasyhteisö on voinut pitää supistettuja, Tuomasmessua muistuttavia kesämessuja. Niihin on otettu sisään noin 140 henkilöä.

– Kyseessä on se määrä, joka viranomaisohjeiden mukaan voidaan ottaa yhdellä kertaa Agricolan kirkkoon sisään.

Pirjo Kantala iloitsee siitä, että syyskuun alusta on tarkoitus aloittaa ”oikeat” Tuomasmessut, joissa on mukana enemmän messulle tyypillisiä elementtejä.

– Näyttäisi nyt siltä, että emme voi vielä syyskuussakaan avata täysin ovia mutta katsotaan myöhemmin, paljonko voimme silloin ottaa kirkkoon messuvieraita.

Kuva: Jukka Granström

Lue lisää:

Tuomasmessut ja Via Crucis peruttu hallituksen koronalinjausten seurauksena

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliOulujoen varteen suunniteltu pyhiinvaellusreitti sai valtiolta 60 000 euroa
Seuraava artikkeliKolumni: Teologiasta löytyy perustelut myös lomalle ja levolle

Ei näytettäviä viestejä