Helle ja koronapelko puolittivat herättäjäjuhlien kävijämäärän

Joensuun pesäpallostadionilla kuumuus koetteli körttejä. Kuva: Kaj Aalto

Joensuussa 1.–3.7. järjestettyjen herättäjäjuhlien kävijämäärä oli pettymys järjestäjille. Kolmen päivän yhteenlaskettu väkimäärä jäi 11 000:een, kun kolme vuotta sitten väkeä oli yli 20 000.

– Kävijämäärää saattoi verottaa ankara helle ja koronan pelko, Herättäjäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen totesi ennen päätösseuroja.

Hän iloitsi kuitenkin siitä, että korona-aikana on opittu osallistumaan juhliin etänä. Körttiradio lähetti seurat suorana ja kertoi herättäjäjuhlien tapahtumista. Sitä saattoi seurata netissä sekä muutamien analogisten lähettimien kautta.

– Päiväseuroja kuunneltiin nettiradiosta yhtä aikaa yli 1900 laitteelta. Analogisten lähettimien kuulijamääriä emme tiedä. Mutta kun yhden laitteen takana on usein useampi ihminen, on mahdollista, että Körttiradion kautta osallistui juhlille yhtä runsas joukko kuin paikan päällä, Kalle Hiltunen kertoo.

– Nettiradion kuuntelijamäärät ovat kaikkien aikojen isoimmat.

Lohdutuksen kaipuu kuului puheissa

Joensuun herättäjäjuhlien tunnuksena oli ”Lohduksi toisillemme”. Se on ote Siionin virrestä 180.

– Herättäjäjuhlien puheissa tuli näkyviin, miten monella tavalla me ihmiset kaipaamme lohtua, Kalle Hiltunen totesi.

– Puheissa tuli esiin, miten lohdutusta kaipaava kaipaa läsnäoloa ja kärsivällisyyttä. Jumala on lohduttaja, joka on läsnä.

Hiltunen pitää tärkeänä, että herättäjäjuhlia pidetään eri puolilla Suomea. Joensuu ei ole liikkeen vahvinta aluetta, mutta juhlien järjestäminen on paikallisille seurakunnille piristävä ja vapaaehtoistoimintaan innostava suuri tapahtuma.

– On arvo sinänsä, että juhlia on eri puolilla Suomea, Kalle Hiltunen sanoo.

Talkoolaisia on Joensuussa riittänyt juhlien läpiviemiseksi, vaikka kuulutuksissa useaan otteeseen kysyttiin lisää vapaaehtoisia.

– Järjestelyjä pyritään kehittämään. Ensi vuonna ravintolapuolella on tulossa iso uudistus. Seinäjoella kokeillaan uutta mallia, jonka tavoitteena on vähentää omaa ruokatuotantoa ja hankkia ulkopuolisia ruoantuottajia.

Seuraavat herättäjäjuhlat pidetään Seinäjoella 14.–16.7.2023. Kyse on 17. herättäjäjuhlista nykyisen Seinäjoen kaupungin alueella, joka muodostuu Nurmosta, Seinäjoesta, Peräseinäjoesta ja Ylistarosta.

– Tämä kaupunki on Etelä-Pohjanmaan keskus, ja se sekä sen lähikunnat ovat hyvin vahvaa perinteistä herännäisseutua, kertoo Seinäjoen juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Jukka Salo.

Seinäjoen juhlien tunnus on ”Anna toivo huomiseen”.

Lue myös

Herättäjäjuhlilla keskusteltiin ilmastosta ja ihmisten ahdistuksesta – "Meillä on keinoja torjua ilmastonmuutosta"

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä yhden kerran.\n>Antoisia lukuhetkiä!