Hävikkiruoka otetaan hyötykäyttöön yhteistyöllä

Vantaan kaupungin ja seurakunnan yhteinen hävikkiruokavarasto helpottaa ruuan hyötykäyttöä ja ruoka-avun jakelua Vantaalla. Varasto liittyy Vantaan kaupungin, seurakuntayhtymän ja Diakonia-ammattikorkeakoulun hävikkiruuan yhteisöllistä hyödyntämistä edistävään Yhteinen pöytä -projektiin.

Mukana projektin verkostossa on tällä hetkellä noin 15 kauppiasta, joiden lahjoittama hävikkiruoka kuljetetaan yhdistysten, seurakuntien ja nuorisotilojen käytettäväksi. Uusi varasto kylmätiloineen sekä kylmäkuljetusauto mahdollistavat myös kylmätuotteiden hyötykäytön.

– Meidän kauttamme kulkee viikoittain reilut viisi tonnia ruokaa ja verkostomme saa sen enimmäkseen käytettyä. Jos yhtenä päivänä tulee enemmän tiettyä tuotetta, kuljettajamme osaavat arvata, kuka sen saisi käytettyä, sanoo projektipäällikkö Hanna Kuisma.

Yhteinen pöytä -projektin ruokavarasto on tarkoitettu järjestöjen ja seurakuntien käyttöön ruoka-avun jakamisen helpottamiseksi. Ruoka-aputoimijoilla ei aikaisemmin ole ollut käytössään paljonkaan kylmätiloja. Projekti ei itse jaa ruoka-apua. Palveluita ovat varastointi, kylmätilat ja kuljetus.

– Toivomme, että meidän kylmätilojamme hyödynnettäisiin ja voisimme yhdessä sumplia kuljetuksia. Mitä tehokkaammin voimme kuljettaa, sitä ympäristöystävällisempää se on.

Hävikkiruokaa hyödyntävät Yhteinen pöytä -projektissa kaikki Vantaan seitsemän luterilaista seurakuntaa sekä noin 15 järjestöä ja pari nuorisotilaa. Parhaillaan neuvotellaan kuntouttavien asumisyksiköiden kanssa, josko hävikkiruokaa voisi toimittaa sinne heti valmistettavaksi. Lämmintä tähdelounasta kuljetetaan edelleen koulujen lukukausien aikana.

– Leipäjonot vain pitenevät ja siellä käy otos koko kansasta. Projektissamme mietitään, voisiko sitä ruokahävikkiä jakaa jotenkin inhimillisemmin, Hanna Kuisma kysyy.

Yhteinen pöytä -projektin ruokavaraston avajaiset järjestetään ensi viikon tiistaina.

Kuva: Matti Karppinen. Iiro Karjalainen (mustissa vaatteissa) ja Reino Nordström kiersivät maanantaina keräämässä ruokatarvikkeita seurakunnan ruokajakeluun.

Edellinen artikkeli”Yliopiston tavoite ei ole tuottaa vaurautta vaan pyrkiä totuuteen”
Seuraava artikkeliRaggarimorsian mukana seurakuntien Hääyössä

Ei näytettäviä viestejä