Harvinainen kirja

Suo on erikoinen paikka. Siellä on ihan toisenlaista kuin metsässä. Suolla sammaleinen maa on pehmeä ja askel hidastuu, kävelystä tulee verkkaista. Suolla voi olla myös upottavia, vetisiä suonsilmäkkeitä. Siksi on katsottava tarkkaan, mihin astuu.

Suolla on myös ihmeellinen kyky säilöä menneisyyttä. Jos esimerkiksi kasvin jäte, puun palanen tai siemen jää rahkasammaleen sisään hapen ulottumattomiin, se ei hajoa, vaan säilyy pitkiäkin aikoja.

Vuonna 2006 tehtiin Irlannista suolta merkittävä muinaislöytö. Turpeen nostossa ollut työmies löysi yllättäen vanhan kirjan, jonka iäksi arvioitiin tuhat vuotta. Löytö osoittautui Psalmien kirjaksi, joka on yksi Raamatun Vanhan testamentin kirjoista.

Kirja on kirjoitettu latinaksi. Teksti on raapustettu musteella eläimen nahasta tehdylle pergamentille. Kirja on erittäin hauras ja useista sivuista vain reunat ovat säilyneet. Yksi sivu on säilynyt melkein kokonaan.

Tutkijat arvelevat, että kirja on tehty jossain suon lähellä sijainneista luostareista. Joku kirjoitustaitoinen henkilö on kopioinut tekstin toisesta Psalmien kirjasta suosta löytyneeseen kirjaan. Psalmien kirja sisältää lauluja, rukouksia ja virsiä ja sitä voidaan pitää nykyisen virsikirjamme esikuvana.

Irlannista löydetty varhaiskeskiaikainen Psalmien kirja on suuri harvinaisuus. Eikö ole ihmeellistä, että suo säilytti hauraan kirjan meidän päiviimme saakka.

Rukous

Taivaan Isä, sinä olet antanut meille Raamatun ohjenuoraksi. Siitä opimme hyvän elämän tärkeimmät asiat. On lohdullista tietää, että sama Raamattu on opastanut ihmisiä eri puolilla maailmaa jo satojen vuosien ajan. Amen

Edellinen artikkeliArkkipiispalta vaihtoehdot avioliittolain uudistamiselle
Seuraava artikkeliNaispappeus hiertää kansainvälisen seurakunnan ja kirkon välejä

Ei näytettäviä viestejä