Hallitus ei esitä muutosta rituaaliteurastussäädöksiin

Rituaaliteurastusta koskeva säädöstö on tulossa eduskunnan käsittelyyn kevään aikana. Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan Kotimaa24:lle, että hallitus esittää säädöstön säilyttämistä nykyisellään, jolloin tainnuttamatta tapahtuva teurastaminen olisi jatkossakin Suomessa kiellettyä.

- Kevään aikana on tarkoitus antaa hallituksen esitys eläinsuojelulain muutoksesta. Siinä yhteydessä asiaa käsitellään myös eduskunnassa ja maa- ja metsätalousvaliokunnassa varmaan keskustellaan myös rituaaliteurastusta koskevasta osasta. Esityksessä halutaan säilyttää nykyinen säännöstö eli eläin tainnutetaan samanaikaisesti verenlaskun yhteydessä ja teurastuksen pitää tapahtua tarkastuseläinlääkärin läsnäollessa teurastamossa, kertoo eläinlääkintöylitarkastaja Susanna Ahlström Maa- ja metsätalousministeriöstä Kotimaa24:lle.

Eduskunta joutuu ottamaan asiaan kantaa, koska vuoden 2013 alussa voimaantuleva EU-asetus sallii rituaalisen teurastamisen ilman tainnuttamista Suomen ja monen muun EU-maan nykylinjan vastaisesti. Mikäli jäsenvaltiot haluavat kieltää tainnuttamatta tapahtuvan teurastuksen, poikkeukset on kirjattava eläinsuojelulakiin ja niistä on ilmoitettava EU:n komissiolle ensi vuoden aikana.

Juutalaisten ja muslimien uskonnollisen sääntöjen mukaan eläintä ei saa tainnuttaa verenlaskun yhteydessä. Näin ollen kaikki ryhmittymät eivät hyväksy suomalaista tapaa tainnuttaa eläin samanaikaisesti verenlaskun yhteydessä. Tästä syystä Suomeen tuodaan kosher- ja halal-lihaa muualta Euroopasta kuten Hollannista, jossa teurastus ilman tainnuttamista on sallittua.

Rituaaliteurastuksesta on jo syksyn aikana ehditty tekemään kirjallinen kysymys. Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala tiedusteli, kuinka hallitus aikoo varmistaa Suomen nykyisen eläinsuojelulain säilyttämisen. Lisäksi Saarakkala kysyi aikooko hallitus ajaa rituaaliteurastuksen kieltämistä koko EU:n alueella.

Asiasta aiemmin Kotimaa24:ssä: Rituaaliteurastus eduskunnan käsittelyyn tällä hallituskaudella

Lehti: Hollanti äänestää rituaaliteurastuksen kieltämisestä

Juutalaiset ja muslimit tyytymättömiä eläinten teurastustapaan

Vuonna 2013 voimaan tuleva EU-asetus