Hallituksen työelämäkiristykset koskevat myös kirkkoa

Hallitus kertoi eilen keinoista, joilla se haluaa parantaa Suomen kilpailukykyä. Keinovalikoima on herättänyt arvostelua varsinkin työntekijäpuolella

Hallituksen esittämiä muutoksia ovat loppiaisen ja helatorstain muuttuminen palkattomiksi vapaapäiviksi. Lisäksi hallitus haluaa pienentää ylityökorvauksia ja tehdä ensimmäisestä sairauspäivästä palkattoman. Myös lomaoikeuden rajaaminen kuuluu esitykseen.

Kirkolla on julkisen sektorin pitkät lomat.

– Jos vuosilomalakia muutettaisiin, tarkoittaisi tämä sitä, että vuosilomalakia pidemmistä lomista ei voisi sopia, kuten ei lyhemmistäkään. Näin kirkon sektorillakin työaika pitenisi ja lomapäivät vähenisivät, kommentoi Kirkon työmarkkinalaitoksen johtaja Vuokko Piekkala hallituksen kaavailemia muutoksia.

Piekkalan mukaan loppiaisen ja helatorstain palkattomuus riippuu siitä, millainen hallituksen kaavailema säädös olisi.

– Kysymys on siitä, voidaanko kyseisten arkipyhien palkallisuudesta sopia, vaiko ei. Jos siitä voi sopia tesseillä toisin, arkipyhät voisivat säilyä palkallisina tai sitten ne jäisivät palkattomiksi. En vielä tiedä, millainen muutos olisi sisällöltään.

Miten parantaa kilpailukykyä?

Hallitusten leikkausten on puhuttu kohdentuvan erityisesti julkiseen sektoriin ja kuntiin, mutta ne koskevat myös kirkon työntekijöitä, sanoo Jytyliiton kirkon sektorista vastaava lakimies Anne Sarvi.

Sarven mukaan kirkossa on pidemmät lomat, mutta palkkataso on jäljessä kuntasektoriinkin verrattuna.

– Paremmat loma- ja sairauspäiväedut ovat olleet yksi perustelu heikommalle palkkatasolle kirkossa. Jos tämä perustelu poistuu, tilanne heikentää entisestään kirkon alan kilpailukykyä muihin aloihin verrattuna. Pitkiä lomia on jo varsin ikääntyneillä. Lomien lyhentäminen saattaa lisätä sairaslomia ja vähentää halukkuutta työuran pidentämiseen.

Sarven mukaan hallituksen kiristykset koskettavat erityisesti naisvaltaisia ja matalasti palkattuja aloja, kuten juuri kirkon alaa.

– En tosin ymmärrä miten kiristyneet työehdot kirkon alalla lisäävät millään lailla Suomen kilpailukykyä tai tuottavuutta.

Anne Sarvi on erityisen huolestunut siitä, jos hallitus lainsäädännöllä rajoittaa mahdollisuutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksella lakia paremmista työsuhteen ehdoista.

Kirkon alan Ammattiliitto on Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry:n kirkon alan jaosto, joka edustaa muun muassa talous- ja hallintoalan työntekijöitä, erityisammattimiehiä, hautausmaa- ja puutarhatyöntekijöitä sekä ruokahuollon työntekijöitä.

Kattokruunua sytytetään Porvoon tuomiokirkossa. Kuva Olli Seppälä

Lue myös:

AKI: Pappien ja kanttorien epäreilu kohtelu pahenee

Edellinen artikkeliPaula Aaltonen Kirkon alat ry:n toiminnanjohtajaksi
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanapu lopettaa työnsä viidessä maassa

Ei näytettäviä viestejä