Essee: Hurskas aika oikeine tapoineen sijaitsee aina menneisyydessä
Hertz Greinilla on ongelma. Hän ihannoi puhdasta rakkautta, mutta on suhdesolmuissa sekoileva pettäjä. Hän haikailee perinteitä, mutta ei osaa välittää niitä lapsilleen. Hän kaipaa ajatonta, mutta takertuu ajalliseen. Suurimmaksi ongelmaksi nousee, että "vaikka Grein ei osannut elää Jumalan kanssa, hän ei tiennyt miten elää ilman Jumalaa".
Sama asetelma toistuu jiddisiksi kirjoittaneen mestarikirjailija Isaac Bashevis Singerin tuotannossa kirjasta ja novellista toiseen: tieteen saavutukset häiritsevät uskonelämää, väärään ihmiseen kohdistuva himo riipii rakkautta ja modernisoituva maailma pakottaa perinteet perääntymään. Maailmallisten viettien ja hengellisten ihanteiden kahtiajako raastaa pienen ihmisen sielua. Avainkysymykseksi nousee, kuinka paljon uskonnollisen tradition rajoja on mahdollista venyttää ja mukauttaa ilman, että ydin särkyy.
Singerin tuotanto peilaa juuriltaan repäistyn juutalaisyhteisön elämää vanhalla ja uudella mantereella. Diasporaa kuvaavat kirjat ovat paikkaansa etsivälle kanssakyselijälle lohdullista matkaseuraa.
Haluatko lukea uutisia, joihin voit luottaa? Luotettavat uutiset eivät synny ilmaiseksi. Tilaamalla Kotimaan lukuoikeuden tuet laadukasta ja merkityksellistä journalismia.