Espoon hiippakunnan debatti jatkuu: 46 allekirjoittajaa ilmaisee tukensa piispa Hintikalle ja seksuaalivähemmistöille

Espoon hiippakunnassa 46 luottamushenkilöä ja pappia osoittaa kirjoituksessaan tukensa piispa Kaisamari Hintikalle. Kirjoitus on vastaus viime viikolla julkaistuun 11 Espoon hiippakunnan luottamushenkilön avoimeen kirjeeseen. Siinä arvosteltiin puhetta, jonka Hintikka piti kirkolliskokouksessa elokuussa.

Puheenvuoro oli osa kirkolliskokouksen avioliittokeskustelua. Hintikka sanoi, että seksuaalivähemmistöjen ja samaa sukupuolta olevien parien rakkauden leimaaminen synniksi rikkoo sekä Kristuksen ruumiin ykseyttä että Jumalan luomistyötä vastaan.

Kirjoittajat arvostelivat Hintikkaa muun muassa Raamatun sanasta ja kirkon virallisesta avioliittokäsityksestä irtautumisesta. Kirjoituksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kaisamari Hintikka totesi vastauksessaan, että kyse on siitä, miten Jumalan tahtoa kuullaan samalla, kun ymmärrys luodusta todellisuudesta laajenee ja syvenee uusimman tieteen valossa. Hintikan vastauksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Piispaa tukevan kirjoituksen allekirjoittajissa on seitsemän Espoon hiippakunnan kirkolliskokousedustajaa, hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja ja jäseniä sekä seurakuntien luottamushenkilöitä. Mukana on myös pappeja, heidän joukossaan tuomiorovasti ja useampi hiippakunnan kirkkoherra.

Kirjoituksessaan he ilmaisevat tukensa piispa Kaisamari Hintikalle ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville seurakuntalaisille.

– Kaikkien lähimmäisten kohtelu arvostavasti, kunnioittavasti ja syrjimättömästi ei koskaan ole vastoin Raamatun tai käskyjen opetusta, kirjoituksessa todetaan.

46 allekirjoittajan kirjoitus kokonaisuudessaan:

Piispalla vankka ja laaja tuki Espoon hiippakunnassa

Osa hiippakuntamme luottamushenkilöistä moitti piispaamme Kaisamari Hintikkaa, joka vastasi kirkolliskokouksessa Hanna Mithikun esittämään kysymykseen siitä, saako kirkossamme opettaa sukupuolivähemmistöjä loukkaavalla ja syrjivällä tavalla.

Kiitollisena kuuntelimme, kun piispa Hintikka vakuutti, että tällainen opetus ei mahdu Espoon hiippakuntaan. Uskomme, että vastaus oli suuri helpotus valtaosalle seurakuntiemme jäseniä. Kaiken kirkon toiminnan perhekerhoista rippikouluihin ja eläkeläiskerhoihin tulee olla syrjimätöntä ja turvallista.

On tärkeää huomata, että piispamme ei suinkaan "irtisanoutunut Raamatun sanasta ja kirkkomme virallisesta avioliittokäsityksestä". Hän ei myöskään opettanut kymmenestä käskystä kirkkomme opetuksesta poikkeavalla tavalla.

On selvää, että kirkossamme elää rinnakkain useita erilaisia avioliitto- ja perhekäsityksiä, jopa kirkkomme herätysliikkeillä on omansa. Raamatun sanaa tulkitsevat yhtä lailla eri osapuolet, johtopäätökset ovat vain toiset. Papin oikeudesta vihkiä samaa sukupuolta olevat parit on jo hallinto-oikeuden päätös. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä samassa asiassa odotetaan lähikuukausina. Edellä mainituilla päätöksillä tulee olemaan vaikutusta kirkkomme tuleviin päätöksiin ja käytäntöihin avioliittoasiassa.

Kaikkien lähimmäisten kohtelu arvostavasti, kunnioittavasti ja syrjimättömästi ei koskaan ole vastoin Raamatun tai käskyjen opetusta.

Me allekirjoittaneet ilmaisemme tukemme piispallemme Kaisamari Hintikalle ja myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville seurakuntalaisillemme.

Tapio Aaltonen

Jan Ahonen

Kaisa Aitlahti

Pentti Aspila

Anne Blomqvist

Anne Elovaara

Martti Hellström

Meri-Anna Hintsala

Kaiju Himanen

Johanna Hirsto

Vilppu Huomo

Anni Hyvärinen

Markku Jalava

Atte-Veikko Kemppainen

Tatu Kotilainen

Antti Kujanpää

Katri Kuusikallio

Jaana Leppäkorpi

Jouni Liimatainen

Päivi Linnoinen

Päivi Linervo

Mirja Miettinen

Eila Musikka

Jouni Mykkänen

Mimosa Mäkinen

Juha Pitkä

Antti Pohjolan-Pirhonen

Jouko Porkka

Aila Pääkkö

Sirpa Rantala

Päivi Raunu

Iida Rotko

Kalervo Salo

Lea Sornikivi

Hannu Suni

Anna-Kaisa Tenhunen

Rasmus Tillander

Johanna Tilus

Jouni Turtiainen

Sini Tyvi

Tapio Tähtinen

Lauri Untamo

Raija Urama

Teresia Volotinen

Kaisa Yletyinen

Heidi Zitting

Kuva: Reija Hirvonen / Kirkon kuvapankki. Espoon tuomiokirkko.

Lue myös:

Luottamushenkilöt närkästyivät piispan puheenvuorosta – Hintikka vastaa: Keskustelua on voitava käydä turvallisen tilan periaatteilla

Vierasblogi: Avoin kysymys piispa Kaisamari Hintikalle

Kotimaa kysyi kaikkien piispojen kantaa avioliittoon – vastaukset paljastavat isot näkemyserot

Kirkolliskokous otti vastaan piispojen avioliittokirjeen – viisi piispaa kommentoi, viisi oli hiljaa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.