”Epätasa-arvon salliminen ei ole suvaitsevaisuutta”

Tulkaa kaikki -liikkeen listalta valitut Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston edustajat ottavat kirjoituksessaan kantaa Kotimaa24:ssä julkaistuun uutiseen, jossa pastori Teemu Laajasalo otti kantaa ”kirkon liberaalisiiven” edesottamuksiin.

Kotimaa24 julkaisee Henrietta Grönlundin, Anna-Maria Soininvaaran, Petri Laaksosen ja Riitta Niinivaaran toimitukseen lähettämän kirjoituksen:

”Tulkaa kaikki -liikkeen ja Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston edustajina haluamme kommentoida Teemu Laajasalon näkemyksiä naispapittomien messujen lopettamisesta Agricolan kirkossa. Laajasalo viittaa kirkon liberaalisiipeen ja Tulkaa kaikki -liikkeeseen lopettamispäätöksen takana.

Tosiasia kuitenkin on, että päätöksen naispapittomien messujen lopettamisesta teki Agricola-liikettä ohjaava ohjausryhmä, joka koostuu Helsingin seurakuntayhtymän, HelsinginTuomiokirkkoseurakunnan, HelsinkiMission ja Tuomasyhteisön edustuksesta. Neuvoston jäseninä kyllä pidimme tuolloin vuonna 2009 ja pidämme yhä ohjausryhmän päätöstä perusteltuna ja olimme sitä suosittelemassa.

Suvaitsevaisuus ei tarkoita kaiken sallimista. Epätasa-arvon, syrjinnän tai esimerkiksi rasismin salliminen ei ole suvaitsevaisuutta vaan välinpitämättömyyttä. Pidämme tärkeänä, että seurakunnassamme ei pidetä yllä eikä opeteta uusille sukupolville kirkon nykyisten linjausten vastaisia toimintatapoja. Seurakuntaneuvoston jäseninä velvollisuutemme on edistää seurakunnassa hyväksi ja rakentavaksi katsomaamme toimintaa. Kirkon yli 20 vuotta sitten tekemää yhteistä naispappeuspäätöstä vastustavien yhteisöjen luominen ei mielestämme ole sellaista.

Agricola-liike perustettiin käsittääksemme tavoittamaan niitä kirkon jäseniä, jotka ovat vieraantumassa kirkosta muun muassa sen vanhoillisiksi ja syrjiviksi koettujen nais- ja homoasenteiden vuoksi. Näiden ryhmien, esimerkiksi urbaanien nuorten aikuisten tavoittamisessa Agricola-liikkeessä on tehty erinomaista työtä. Mielestämme toiminta voisi jatkossakin painottua näihin ryhmiin, ei vanhoihin herätysliikkeisiin, joilla on jo melko vakiintunut jäsenkuntansa.

Tulkaa kaikki -liike haluaa edistää eri tavoin ajattelevien kirkollisten ryhmien välistä luottamusta ja sovintoa. Sovinto ei tarkoita kaiken hyväksymistä tai omista mielipiteistämme luopumista, vaan keskusteluyhteyden rakentamista, erilaisten ihmisten kunnioittamista ja halua sitoutua kirkkomme yhteyteen ja sen yhteisiin päätöksiin. Eri tavoin ajattelevienkin kanssa haluaisimme mieluiten kokoontua yhteiseen messuun erillisten kokoontumisten sijaan.”

Henrietta Grönlund, Anna-Maria Soininvaara, Petri Laaksonen ja Riitta Niinivaara,
Kirjoittajat ovat Tulkaa kaikki -listalta valittuja edustajia Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostossa

Lue myös: Teemu Laajasalo: Kirkon liberaalisiipi on suvaitsematon

Edellinen artikkeliKION: Lestadiolaisten ehkäisykielto ihmisoikeusloukkaus
Seuraava artikkeliVATT: Lakimuutos kuusinkertaisti erot kirkosta

Ei näytettäviä viestejä