Entinen päätoimittaja: "Minut saatiin pois kirkkoherroja painostamalla"

Helsingin ortodoksisen seurakunnan lehti Ortodoksiviesti laajenee Helsingin hiippakunnan seurakuntien yhteiseksi lehdeksi elokuun numerosta alkaen. Sen sijaan Helsingin ulkopuolisten seurakuntien lehti Analogi on näillä näkymin lakkaamassa. Kaikki tämä ei ole sujunut aivan kitkatta.

Analogi on Haminan, Hämeenlinnan, Kotkan, Lahden, Lappeenrannan, Tampereen ja Turun ortodoksisten seurakuntien yhteinen lehti, jota on myös pidetty sen päätoimittaman Kari M. Räntilän mukaan kirkon johtavana lehtenä.

Ortodoksiviesti puolestaan palvelee jatkossa Helsingin seurakunnan lisäksi Tampereen, Turun, Lahden, Lappeenrannan, Kotkan ja Haminan seurakuntia. Helsingin hiippakunnan seurakunnista Hämeenlinnan seurakunta on päättänyt jäädä yhteistyösopimuksen ulkopuolelle. Turun seurakunta puolestaan osallistuu yhteistoimintaan aluksi puolen vuoden koeajalla.

Analogin päätoimittajana vuodenvaihteeseen toimineen Räntilän näkemys on, että Analogin toiminta on lakkaamassa sen vuoksi, että lehdessä käsiteltiin liian avoimesti ortodoksista kirkkoa. Ortodoksiviestin laajeneminen hiippakuntalehdeksi on Räntilän mielestä Helsingin piispan, metropoliitta Ambrosiuksen junailema kuvio.

- Hän on halunnut omana virkakautenaan luoda hiippakuntalehden. Olen itse pyrkinyt järkiperäiseen journalismiin enkä niinkään kirkon asiakaslehden tekemiseen. Tästä on syntynyt erilaista näkemystä, miten asioista pitää kertoa. Se on loppujen lopuksi johtanut siihen, että minut on kirkkoherroja painostamalla saatu pois. Ambrosius on usein arvostellut minua ja lehteä ortodoksisen kirkon sisäisillä foorumeilla. Tämä liittyy osaltaan tarpeeseen keskittää valtaa sekä hiippakunnassa että tulevina vuosina myös kirkossa, Kari M. Räntilä sanoo Kotimaa24:lle.

"Rivit suoristava vallankäyttö ilmenee siinäkin, että seurakunnat hiippakunnan piispan tuella ovat päättäneet lopettaa Analogin", Räntilä kirjoittaa joulukuisessa Analogin pääkirjoituksessa. Ortodoksi.netin mukaan lehden lakkautusta on käsitelty lähes ’valtakunnansalaisuutena’ pienessä piirissä, jopa niin, että Analogin päätoimittaja isä Hariton (Kari M.) Räntilä jätettiin tylysti sivuun koko prosessista.

Keväällä piti ilmestyä vielä kolme Analogin numeroa. Räntilän piti päätoimittaa ne, mutta nyt hän kertoo todenneensa, ettei pysty henkisesti enää tekemään tätä pestiä.

Analogia on kustantanut Kotimaa Oy.

Ambrosius: Yllättävä henkilöinti

Helsingin metropoliitta Ambrosius puolestaan toteaa Kotimaa24:lle, ettei hiippakunnalla ole mitään tekemistä Analogin kanssa, vaan se on hiippakunnan seurakuntien oma lehti.

- Oulun hiippakunnassa on ollut pitkään oma lehti, Karjalan hiippakunnassa oma. Helsingin hiippakunnan seurakuntien yhteistä lehteä on puuhattu vuosia, nyt on vihdoin viimein saatu päätökset aikaan. Jos hiippakunnassa on 33 000 jäsentä, ei se tarvitse kahta lehteä. Hiippakunnassamme henkisiä voimavaroja ei ole liikaa ja on erittäin hyvä, että ne kootaan samaan lehteen. Yhteinen lehti edistää myös hiippakunnan sisäistä vuorovaikutusta, jota ortodoksinen kirkolliskokous on vuosia kaivannut lisää ja jopa velvoittanut tähän, hän sanoo.

- On yllättävää, että sivutoimisen, viisi kertaa vuodessa ilmestyvän lehden päätoimittaja henkilöi tällaisen kysymyksen. Analogin lakkauttaminen ei liity millään tavalla siihen, että Kari M. Räntilä oli sen päätoimittaja. En ole koskaan sanonut, että lehti pitäisi lopettaa, vaan kannustanut hiippakunnassa yhteisen lehden tekoon, hän jatkaa.