Ensimmäiselle naispapille isot seuraukset vihkimyksestä

Ensimmäiselle vanhoillislestadiolaiselle naispapille koituu isot seuraukset hänen tulevasta sunnuntaisesta pappisvihkimyksestä. Kotimaa24:n tietojen mukaan lietolainen Mari Leppänen ei voi toimia enää Turun rauhanyhdistyksen tiedotustoimikunnassa, johon hän kuului, eikä muissakaan tehtävissä yhdistyksessä. Asiaa on käsitelty johtokunnassa keskiviikkona.

Johtokunnasta käsin on Kotimaa24: tietojen mukaan välitetty myös Mari Leppäselle viesti, jossa on annettu ymmärtää, ettei hän ole enää "Jumalan valtakunnassa", jos hän ei peruuta pappisvihkimystään.

Mari Leppänen ei halua kommentoida asiaa. Arkkipiispa Kari Mäkinen vihkii Leppäsen papiksi sunnuntaina Turun tuomiokirkossa.

Turun rauhanyhdistyksen johtokunnasta ei edelleenkään kerrota tai vahvisteta, mitä johtokunnan keskiviikkoisessa kokouksessa on päätetty tai käsitelty. Kotimaa24 kysyi asiaa joiltakin johtokunnan jäseniltä. Tiedotusasiassa pyydetään kääntymään johtokunnan puheenjohtajan Kimmo Puolitaipaleen puoleen. Puolitaival totesi Kotimaa24:lle aiemmin, ettei yksittäisiä henkilöitä koskevia asioita ole rakentavaa kommunikoida median kautta, vaan siinä kokoonpanossa, joita asia koskee. Tähän vastaukseen hän kertoo yhä lauantaina pitäytyvänsä.

Hän kuitenkin lisää yhtyvänsä siihen, mitä vanhoillislestadiolaisia edustavan Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnan varapuheenjohtaja Matti Taskila Keskipohjanmaa-lehdessä totesi. Taskila antoi lehdessä ymmärtää muun muassa, että pappisvihkimyksen ottava nainen siirtyy liikkeen ulkopuolelle.

- Olen murheellinen siitä, että keskustelujen kautta ei ole voitu löytää yhteistä ymmärrystä asiassa, vaan tiet ovat hiljakseen kulkeneet eri suuntiin. Kahden vuoden aikana käydyssä dialogissa on haluttu osoittaa rakkautta ja kärsivällisyyttä, kuitenkin tinkimättä siitä, mikä on koettu oikeaksi. Siitä olemme jokainen henkilökohtaisesti vastuussa Jumalalle, Kimmo Puolitaival sanoo Kotimaa24:lle lauantaina.

Tarkentavaan kysymykseen, keihin hän viittaa kahden vuoden dialogilla Puolitaival vastaa seuraavasti.

- Viittaan dialogiin naispappeusteemasta, seurakuntaopista ja niin edelleen. Siihen on osallistunut monia henkilöitä. Enkä halua mainita ketään heistä nimellä julkisuudessa. Mielipiteiden skaala on ollut laaja. Eräänlaista muutosta tulkintaan on haettu, mutta enemmistö keskusteluun osallistuneista on pitänyt oikeana vanhoillislestadiolaisen liikkeen perinteistä raamattutulkintaa. Haluamme rukouksin ja rakkaudella muistaa sitäkin, joka valitsee toisin. Olemme katuvalle aina valmiita saarnaamaan kaikki synnit anteeksi. Toivotan myös kaikki tervetulleeksi ja Lopen Suviseuroihin kuuntelemaan, mikä on se usko, joka meille on niin luovuttamaton.

Taustaa: Ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi vihitään

Arkkipiispan saarna pappisvihkimyksessä 4.3.2012