Ensimmäinen nainen valmis Oulun piispanvaaliin – Päivi Jussila lähtee ehdokkaaksi, jos tukea löytyy

Oulun Tuiran seurakunnan kappalainen Päivi Jussila kertoo olevansa käytettävissä Oulun hiippakunnan piispanvaalissa. Jussila sanoo Kotimaa24:lle, että häntä ei ole pyydetty ehdolle, mutta jos tukijoita on, hän lähtee mielellään mukaan vaaliin.

Jussila kertoi kiinnostuksestaan ehdokkuuteen ensimmäisen kerran Oulun seudun kaupunkilehdessä Forum24:ssä.

– Minua on vaivannut se asetelma, että Espoon hiippakuntaan etsitään ehdolle naisia ja siellä on ikään kuin toivoa, mutta Oulun hiippakunta nähdään toivottamana tapauksena, Jussila sanoo Kotimaa24:lle.

– Täälläkin on päteviä naisia, hän jatkaa.

Espoon hiippakunnassa järjestetään piispanvaali todennäköisesti loka-marraskuussa. Oulun hiippakunnan piispanvaali toteutetaan elo-syyskuussa.

Oulun vaalin ehdokasasettelu alkaa 21.3. ja päättyy 21.5. Ehdokkaan voi asettaa vähintään 30 äänioikeutetun valitsijayhdistys. Tulevasta ehdokkuudestaan vaalissa ovat tähän mennessä kertoneet Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ja Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen.

Jussila: Kirkon pitäisi vapautua reformaation ja pietismin painolastista

Päivi Jussila uskoo monen äänioikeutetun ajattelevan, ettei hän ole kiinnostunut piispan virasta. Ilmoituksellaan Jussila haluaa viestittää, että käsitys on väärä.

Jussila on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta ja tohtoriksi Cambridgen yliopistosta. Seurakuntatyön lisäksi hän on muun muassa toiminut tutkijana Luterilaisessa maailmanliitossa Genevessä.

Jussila sanoo pitävänsä tärkeänä, että Oulun piispanvaalissa olisi naispuolinen ehdokas. Yhtä tärkeää on Jussilan mukaan se, että vaalissa ovat esillä erilaiset näkökulmat.

Jussila tunnetaan muun muassa paljon huomiota saaneista Agnostikkoilloista, joita papit järjestivät Oulussa muutama vuosi sitten. Hän uskookin, että herättäisi ehdokkaana vastustusta ennemmin ajattelunsa kuin sukupuolensa takia.

– Minulla on tapana kyseenalaistaa rohkeasti totuttuja ajattelutapoja ja opinkappaleita. Piispanvaalissa puhuisin mielelläni kirkon mahdollisuuksista olla relevantti keskustelukumppani suomalaisessa yhteiskunnassa.

Jussilan mielestä kirkon pitäisi vapautua reformaation ja pietismin painolastista.

– Haluan kysyä, missä määrin me olemme velkaa Lutherille niin, että palaamme hänen ajatuksiinsa, jotka ovat kokemuksina ja ajatuksina nyt hyvinkin vieraita. Meidän pitäisi katsella avarammin sitä, mitä on olla kirkko tässä ajassa.

Mauno Soronen valmis ehdokkaaksi, Juhani Holma voisi harkita

Oulun seudun kaupunkilehti Forum24 kysyi Jussilan ohella kiinnostusta piispaehdokkuuteen suurelta joukolta Oulun seudun ja hiippakunnan kirkkoherroja sekä muita pappeja, joiden nimi on mainittu piispanvaalin yhteydessä.

Haapaveden kirkkoherra Mauno Soronen kertoo olevansa käytettävissä vaalissa, jos häntä pyydetään ehdokkaaksi. Kirkon koulutuskeskuksessa työskentelevä Juhani Holma lupaa harkita ehdokkuutta, jos kannatusta ilmenee.

Katso parinkymmenen ehdokkuudesta kieltäytyneen nimet täältä. Joukossa on myös pappeja, jotka eivät ole aiemmin kommentoineet mahdollista piispaehdokkuuttaan julkisuudessa.

Kuva: Sanna Krook / Oulun seurakunnat

Lue myös:

Ensimmäinen äänestys elokuussa – Oulun piispanvaalin aikataulu varmistui

Ensimmäinen ehdokas valmiina – Jukka Hautala ilmoittautui Oulun piispanvaaliin

Oulun piispanvaaliin vauhtia – Jukka Keskitalo kertoi olevansa valmis ehdokkaaksi

Kolmas ehdokas selvillä – kirkkoherra Niilo Pesonen mukaan Oulun piispanvaaliin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKati Tervo-Niemelä käytännöllisen teologian professoriksi Itä-Suomen yliopistoon
Seuraava artikkeliArvio: Pauliina Rauhalan toinen romaani perkaa kriittisesti hoitokokouksia ja etsii vimmatusti sovintoa

Ei näytettäviä viestejä