Enkelitekstarit ja enkelipallot hämmentävät

Kristillisissä piireissä on viime kuukausina kiertänyt tekstiviesti, jossa kerrotaan enkelinäystä Etelä-Pohjanmaalla. Myös puheet valokuvissa näkyvistä orbeista eli enkelipalloista hämmentävät.

Enkeleiden ympärillä on aina 1990-luvun puolivälistä riittänyt toimeliaisuutta,  kun enkelibuumiksi nimetty ilmiö rantautui Suomeen. Ilmiön juuret ovat  1980-luvulla Yhdysvalloissa suosioon nousseessa new agessa eli uushenkisyydessä. Sen uskomuskirjoon enkelit sopivat hyvin.

Kristillisissä kirkoissa reagoitiin uushenkiseen enkeliopetuksen ja  haluttiin tuoda myös kristillinen perinne suuren yleisön tietoisuuteen. Buumi oli syntynyt.

Kaksi ilmiötä

Orbeiksi kutsutut kameran objektiivin synnyttävät valoilmiöt ovat yksi uushenkisyyden populaari ilmaus. Valokuvissa näkyviä valoheijastuksia kutsutaan orbeiksi ja enkelipalloiksi. Niitä pidetään henkisen maailman ilmauksina ja myönteisinä asioina.

Muutaman vuoden aikana puheenaiheeksi nousseita orbeja ei kirkollisissa piireissä harrasteta, mutta enkelitekstari on kulkenut kiertokirjeen tavoin pitkin alkuvuotta. Viesti kertoo Etelä-Pohjanmaalla Alavuden ja Virtain välillä maantiellä nähdystä enkelinäystä, jolla on useita todistajia. Tekstarin mukaan enkelin siiven alapuolella näkyi kirjoitus: ”’Maan elo on kypsynyt korjattavaksi”.

Kommentti:

+ Orbit eli enkelipallot ovat pohjimmiltaan koominen ilmiö, sillä ne ovat aina kuuluneet valokuvaukseen. Valo taittuu objetiivista ja synnyttää ”haamupalloja”. Digikameroiden yleistyminen on lisännyt myös  ”valoa vuotavien kuvien” määrää.

+ Enkelipallot ja enkelitekstarit kertovat ihmisen halusta löytää yhteys näkymättömään. Konkreettiset asiat, ”todisteet”, tekevät uskomisen helpommaksi.

+ Enkelitekstari ja verkossa esillä olevat kuvat orbeista liittyvät uuteen teknologiaan, joka mahdollistaa kokemusten jakamisen.

+ Kaikissa henkisyyteen (ja hengellisyyteen) liittyvissä kokemuksissa tärkeintä on tulkinta joka kokemukselle annetaan, ei se, onko kokemus oikeasti totta.

Edellinen artikkeliHäkkinen huolissaan pappien laiskuudesta lukea Raamattua
Seuraava artikkeli”Hiljainen rukous keskittyy Jumalan läsnäoloon”

Ei näytettäviä viestejä