Englannin kirkko teki päätöksen – samaa sukupuolta olevia pareja ei vihitä

Westminster Abbey Lontoossa. Kuva: Wikimedia Commons.

Englannin kirkon piispat linjasivat tiistaina 17.1. olleen kokouksensa myötä, että samaa sukupuolta olevia pareja ei tulla vieläkään vihkimään kirkollisin menoin. Vuonna 2017 Englannin anglikaaninen kirkko aloitti neuvottelut aiheesta otsikolla "Living in Love and Faith" (Eläminen rakkaudessa ja uskossa") ja monet suhtautuivat muutosmahdollisuuteen optimisesti.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto on ollut laillinen Englannissa ja Walesissa vuodesta 2013. Vaikka laki muuttuikin, ei kirkko muuttanut opetustaan. Piispojen viimeisimmän ulostulon mukaan avioliitto tulee pysymään miehen ja naisen välisenä. Seuraavaksi piispojen esitys siirtyy kirkolliskokouksen käsiteltäväksi.

Piispakunnasta on kuitenkin löytynyt myös seksuaalivähemmistöjen puolestapuhujia. Esimerkiksi Oxfordin piispa Stephen Croft julkaisi viime marraskuussa kirjoituksen, jossa hän toivoi kaikkien parien saavan samanlaista kohtelua. Samalla hän kertoi olevansa pahoillaan kirkon hitaan päätöksenteon takia. Croft sai jonkin verran tukijoita, mutta BBC:n mukaan he edustivat selkeää vähemmistöä.

Kirkko kuitenkin lupasi rukoilla parien puolesta ja korosti, että parit voivat tulla kirkkoihin siunattaviksi. Yorkin arkkipiispa Stephen Cottrell kertoi BBC Radio 4:n ohjelmassa, että samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kirkoon ja heidän parisuhteensa voidaan siunata. Cottrell piti tätä merkittävänä edistyksenä.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby on kommenteissaan korostanut keskustelun jakavan kirkkoa voimakkaasti.

Keskustelu ei ole vielä lopussa ja tilanne elää yhä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!