"En usko salaliittoteorioihin"

Ortodoksisen, näillä näkymin lakkautettavan, Analogi-lehden julkaisuneuvoston puheenjohtaja, Tampereen kirkkoherra Markku Toivanen kiistää, että lehden lakkauttamiseen liittyisi metropoliitta Ambrosiuksen painostus.

Analogissa päätoimittajana ollut Kari M. Räntilä sanoi aiemmin Kotimaa24:lle, että lehti lakkautetaan sen vuoksi, että siinä on käsitelty liian avoimesti ortodoksista kirkkoa ja että Ortodoksiviestin laajeneminen hiippakuntalehdeksi on Helsingin piispan, metropoliitta Ambrosiuksen junailema kuvio. Ambrosius sen sijaan näkee, ettei Analogin lakkauttaminen liity millään tavalla siihen, että Kari M. Räntilä oli sen päätoimittaja.

Markku Toivanen sanoo, ettei usko valtapeleihin tai siihen, että lehti oltaisiin nähty liian kriittiseksi kirkkoa kohtaan.

- Liikaa salaliittoteoriaa. Välillä on käyty metropoliitan kanssa kehityskeskustelua, mutta ei tässä painostamisesta ole ollut kyse, hän sanoo.

Analogia Toivanen kehuu hyväksi ja hyvin toimitetuksi lehdeksi. Siihen, että tämä Helsingin hiippakunnan seurakuntien lehti näyttää nyt tulevansa tien päähän ja asiat siirtyvät hiippakunnan yhteiseen lehteen Ortodoksiviestiin, Toivanen näkee syyksi lähinnä talouden. Kun arvonlisävero ja postimaksut ovat nousseet, Ortodoksiviesti tulee seurakunnille halvemmaksi, hän katsoo.

- Samalla hinnalla saamme kahdeksan numeroa aiemman viiden sijaan ja näin lehti palvelee paremmin seurakuntien tiedotustarvetta.

Kari M. Räntilästä päätoimittajana Toivasella ei ole huonoa sanottavaa.

Kari on toimittanut hyvin laadukasta lehteä. Etsinyt aiheita, ei vain kuulumisia ja tapahtumia, vaan Analogilla on ollut vahva teologinen painotus ja pedagoginenkin ote. Lehti on ollut hyvin ajan hermolla.

- Tiivistetysti voi sanoa, että olemme tehneet valtakunnallista laatulehteä seitsemän seurakunnan resursseilla, eli liian kapeilla hartioilla. Valitettavasti!

Lue myös: Entinen päätoimittaja: "Minut saatiin pois kirkkoherroja painostamalla"