Emerituspiispa Gustav Björkstrandille merkittävä kirjallisuuspalkinto virsirunoutta koskevasta teoksesta

Porvoon hiippakunnan piispa emeritus Gustav Björkstrand. Kuva: Olli Seppälä

Emerituspiispa Gustav Björkstrand on saanut 45 000 euron arvoisen Karl Emil Tollander -kirjallisuuspalkinnon teoksesta Svenska psalmförfattare i Finland. Åbo Akademin viime vuonna julkaisema kirja käsittelee virsirunoilijoita ruotsinkielisessä virsikirjassa.

Palkinto jaettiin sunnuntaina Svenska Litteratursällskapet i Finlandin vuosijuhlassa. Juhlassa jaettiin palkintoja kirjallisuuden lisäksi muun muassa kuvataiteille ja tutkimukselle yhteensä 338 000 euron edestä.

Hufvudstadsbladet -lehden haastattelussa (6.2.) Björkstrand sanoo olevansa erityisen iloinen palkinnon suhteen siitä, että virsiä käsitellään osana kulttuuria ja kirjallisuutta.

Haastattelun kirjoittanut toimittaja Ylva Perera oli ehdottanut tapaamista Turun tuomiokirkkoon, mutta Björkstrand oli kutsunut toimittajan kotiinsa. Björkstrandin mukaan virsikirja ei ole vain kirkkorakennuksissa käytettävä kirja, vaan kotien kirja, joka käsittelee tätä elämää.

Haastattelussa Björkstrand sanoi virsien käsittelevän niitä asioita, joita elämässä joutuu kohtaamaan, kuten sotaa, vastoinkäymisiä, nälkää, epäsopua ja ilmastonmuutosta.