Elokuva muslimivaikuttajasta Alppilan kirkossa

Road_the_mecca_3 Jaakko Hämeen-Anttila aluksi kommentoi filmiä.

Juutalaisuudesta varhaisella iällä islamiin kääntynyt Muhammad Assad eli vaiherikkaan elämän, hän ehti muun muassa toimia Saudia-Arabian kuningashuoneen neuvonantajana ja YK:n lähettiläänä. Hän käänsi Koraanin englanniksi ja vaikutti Pakistanin valtion syntyyn. Asadin elämäntyö keskittyi laajimman mahdollisen uskojen välisen solidaarisuuden etsimiseen. Hän halusi edistää idän ja lännen vuoropuhelua.

Yhteistyö lähti liikkeelle helsinkiläisen DocPoint-festivaalin taiteellisen johtajan Erja Dammertin aloitteesta. Aluksi kartoitettiin mahdollisuutta näyttää filmi Kallion kirkossa, mutta lopulta kirkkoherra Heikki Ahosen päätöksellä tilaisuus sijoitettiin Alppilan kirkon seurakuntasaliin johon mahtuu noin 90 henkilöä.

Ilmainen tilaisuus jatkuu Itävallassa muutama vuosi sitten valmistuneen dokumenttielokuvan jälkeen keskustelulla elokuvan herättämistä ajatuksista. Mukaan ovat lupautuneet ainakin professori Jaakko Hämeen-Anttila, sekä Paula Kemell Islamilaisesta yhdyskunnasta. Kirkon edustaja keskustelussa on vielä nimeämättä.

– Kyseessä on nimenomaan keskustelutilaisuus, ei paneeli. Toivon, että pääsemme hyvässä hengessä harjoittamaan uskontojen vuoropuhelua, ilman inttämistä, tiivistää tilaisuuden järjestäjä Kallion seurakunnan diakoni Kati Helin.

Elokuvan esittäminen kirkossa on nykyään harvinaista, muttei silti tavatonta. Kallion kirkossa esitettiin vuonna 2000 Cecil B. DeMillen mykkäfilmi urkujen säestyksellä Kuningasten kuningas. Kallion seurakunnan papitkin ovat olleet esillä valkokankaalla Jouko Aaltosen vuonna 2005 ilmestyneessä dokumenttielokuvassa Paimenet.

Filmi on osa Docpointin esityssarjaa Insa’allah – kevään kynnyksellä.

Edellinen artikkeliArkkipiispa: Vanhoillislestadiolainen liike vaarassa sulkeutua
Seuraava artikkeliPresidenttiehdokas, miten edistäisit uskonnonvapautta?

Ei näytettäviä viestejä