Ekumeeniset järjestöt vaativat NATOa luopumaan Euroopan ydinaseista

Kirkkojen maailmanneuvosto sekä useat muut ekumeeniset järjestöt vaativat Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATOa sekä Yhdysvaltoja poistamaan ydinaseensa Euroopasta. Järjestöt kutsuvat ydinaseita kylmän sodan jäänteiksi ja vaativat Natoa pohtimaan uudelleen ydinasepelotetta ja Euroopan turvallisuusyhteistyötä.

NATO-johtajille, Yhdysvalloille ja Venäjälle maaliskuun puolivälissä lähetetyn julkilausuman ovat allekirjoittaneet Kirkkojen maailmanneuvoston lisäksi Euroopan kirkkojen konferenssi, Kristuksen kirkkojen kansallinen neuvosto Yhdysvalloissa sekä Kanadan kirkkojen neuvosto.

Järjestöt vaativat Yhdysvaltain ydinkärkien poistamista Saksasta, Hollannista, Belgiasta, Italiasta ja Turkista. Aseriisunta laskisi ydinasevaltioiden määrän maailmassa 14:sta yhdeksään. 

Euroopan mailla on eriäviä näkemyksiä ydinaseiden merkityksestä maanosan puolustamiselle. Joidenkin Nato-maiden kuten Saksan mukaan ydinaseilla ei ole enää nykypäivänä merkitystä. Toiset maat kuten Ranska, jolla on myös omia ydinaseita, näkevät niillä yhä poliittista painoarvoa.

Ekumeeniset järjestöt ovat aiemminkin vedonneet ydinaseriisunnan puolesta. Edellisen kerran järjestöt vaativat Natolta ydinaseista luopumista vuonna 2009.

Euroopassa on arvioitu olevan noin 200 ydinkärkeä.