EK ja työntekijäjärjestöt napit vastakkain arkipyhistä

Kirkko tiedotti tänään kirkon ja työmarkkinakeskusjärjestöjen selvityksen arkipyhistä valmistuneen. Se ei näe syytä muuttaa kirkollisten juhlapäivien sijoittelua. SAK:n edustajan mukaan työntekijäjärjestöt ovat samalla kannalla, vaikka kirkon katsotaan tiedottaneen asiasta ennen aikojaan. EK:n edustajan lausunto kirkolle on tyly.

– Kirkko ei tunnu olevan köyhä eikä kipeä. Jos tuollainen summa kansantalouteen on kirkolle merkityksetön, pidän sitä varsin erikoisena tässä taloustilanteessa, arkipyhäselvitystä tehnyttä työryhmää vetänyt EK:n johtava asiantuntija Jyrki Hollmén lataa.

Summalla ryhmän puheenjohtaja Hollmén viittaa arkipyhien välittömiin työvoimakustannuksiin, jotka hänen mukaansa olisivat 770 miljoonaa euroa vuodessa.

Työryhmässä istunut SAK:n kehittämispäälllikkö Juha Antila ei jaa Hollménin näkemystä nyt eikä jakanut sitä myöskään selvitystä tehtäessä.

– En missään tapauksessa hyväksy sellaista puhetta, että se maksaisi 770 miljoonaa. Enkä suostu hyväksymään sitä, että tästä tulisi nettomääräisesti yhteiskunnan silmin katsottuna kustannuksia, koska sitä ei kukaan pysty laskemaan, Antila sanoo.

Hän perustelee kantaansa muun muassa sillä, että on paljon töitä, jotka on tehtävä siitä huolimatta, onko päivä vapaa vai ei. Lisäksi arkipyhät virkistävät esimerkiksi elämyspalveluiden kauppaa ja liikevaihtoa.

– Sitten on paljon toimintaa, jossa on muuttuvia kustannuksia, esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ruokahuolto. Kun ne jäävät arkipyhinä käyttämättä, tulee merkittäviä säästöjä. Sitten on vielä lisäksi kaikki hyödyt esimerkiksi elpymiselle, jaksamiselle ja perheen ja työn yhteensovittamiselle.

Antilan näkemys on, että kukaan ei pysty laskemaan, millaiset arkipyhien vaikutukset yhteiskunnallisesti ovat.

EK:n Hollmén puolestaan sanoo, että vasta pidemmillä vapailla on todetusti työhyvinvointivaikutuksia.

Hänen mukaansa arkipyhistä pitäisi tehdä tavanomaisia työpäiviä.

– Välitön taloudellinen hyöty olisi merkittävä, Hollmén painottaa.

SAK:n Antila summaa näkemyksensä siten, ettei ole mitään uskottavia tekijöitä, jotka puoltaisivat tai vaatisivat arkipyhien siirtämistä.

– Palkansaajakeskusjärjestöt ovat tässä ihan samoilla linjoilla. Nykyinen tilanne on perusteltu, ja se on täsmälleen sama kuin Ruotsissa.

Kirkko ja työntekijäjärjestöt ovat siis arkipyhässä samalla puolella jakoviivaa.

Tiedottamisesta epäselvyyttä

Kirkko tiedotti tänään arkipyhäselvityksen valmistumisesta. Selvitystä tehneessä työryhmässä istunut kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo toteaa, että hän oli varmistanut arkipyhätyöryhmän puheenjohtajalta, että asia on julkinen ja vapaa tiedotettavaksi.

– Meillä ei ole mitään yhteistä julkistamistilaisuutta sovittu. Raportti on yksimielinen ja on kaikkien osapuolten omassa harkinnassa, miten julkisuuteen asiasta tiedotetaan, EK:n Hollmén sanoo niin ikään.

SAK:n Antilan mukaan sen sijaan asiasta tiedottaminen tuli hänelle puskista.

– Tiedottamisessa on vähän otettu etunojaa. Ei ole mitään sovittua tiedottamiseen liittyvää aikataulua. Kyllä työmarkkinakäytäntö on se, että ensin kaikki kokoontuvat yhteen, ja selvitys virallisesti hyväksytään. Minä olen esimerkiksi tänään esitellyt asiaa SAK:n johtoryhmässä ja sanonut, että työryhmä vielä kokoontuu yhdessä tuumin. Jollakin olisi vielä ollut mahdollisuus olla hyväksymättä paperi, Antila sanoo.

– Käytännössä en usko, että kukaan jättäisi sitä hyväksymättä, ymmärtääkseni kaikki sen sisällön ovat tahoillaan hyväksyneet, hän kuitenkin pehmentää.

Selvityksen laatimiseen osallistuivat kirkkohallituksen lisäksi EK, SAK, STTK, KT Kuntatyönantajat, Valtion työmarkkinalaitos, Akava sekä Kirkon työmarkkinalaitos.

Lokakuun 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittiin, että työmarkkinakeskusjärjestöt selvittävät yhteistyössä kirkon edustajien kanssa mahdollisuudet järjestelyihin, joilla loppiainen ja helatorstai voitaisiin siirtää kiinteästi lauantaipäiviin ja tällä tavoin lisätä yhtenäisten työviikkojen määrää.

Tämän jälkeen selvitetään muutosten vaikutukset työaikajärjestelyihin eri työaikamuodoissa ja arvioida mahdollisuudet järjestelyjen toteuttamiseen.

Nyt valmistuneella selvityksellä vastattiin toimeksiannon ensimmäiseen osaan. Puheenjohtaja Hollménin mukaan jatkoselvitysten pitäisi alkaa välittömästi.

Tutustu selvitykseen

Edellinen artikkeliArkkipiispa: Arkipyhiin puuttumisella menetettäisiin enemmän kuin saavutettaisiin
Seuraava artikkeliJeesus-graffitin maalannut vetoaa Koulurauhan puolesta

Ei näytettäviä viestejä