Ehdotus Suomesta: Sankarihautausmaat pitäisi valita Unescon maailmanperintökohteeksi

Kaatuneitten Omaisten Liitto esittää Museovirastolle, että luterilaisten seurakuntien sankarihautausmaita otettaisiin mukaan Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaikkiaan Museovirastolle tuli yli 50 ehdotusta kohteista, jotka pitäisi ottaa mukaan luetteloon. Ehdotusten joukossa on myös Kerimäellä sijaitseva maailman suurin puukirkko.

Ehdotuksia maailmanperintökohteiksi sai tällä erää jättää Museovirastolle 6.7. mennessä.

Kuten kaikkien kohteiden kohdalla, myös sankarihautausmaissa kyse on toistaiseksi vasta ehdotuksesta. Ajatuksen siitä esitti ensimmäisen kerran kunnallisneuvos Pertti Vuola, joka otti yhteyttä Kaatuneitten Omaisten Liiton hallituksen jäseneen Erkki Marttiseen. Tämä esitteli ajatuksen liitossa, joka lähti viemään asiaa eteenpäin.

– Suomalaiset sankarihaudat ovat ainutlaatuisia maailmassa, sillä kaikki kaatuneet pyrittiin saamaan kotiseudulle haudattaviksi. Hautoja hoidetaan myös hyvin, mikä on yksi edellytys maailmanperintökohteelle, Erkki Marttinen sanoo.

Marttisen mukaan ehdotus koskee tässä vaiheessa evankelisluterilaisia seurakuntien sankarihautoja.

– Sellaisiahan on myös ortodoksisilla seurakunnilla, ja jonkin verran on myös juutalaisia ja tataarisankarivainajia. Liikkeellelähtö koko rintaman leveydeltä katsottiin liian hankalaksi. Jos hanke nousee siivilleen, voidaan tutkia sen laajentamista.

Hanke vaatii eteenpäin mennäkseen muun muassa hautausmaat omistavien seurakuntien suostumuksen.

Museovirasto laatii opetus- ja kulttuuriministeriölle esityksen luetteloon otettavista kulttuuriperintökohteista, joita esitetään Unescolle kymmenen tulevan vuoden aikana.

Toistaiseksi Unescon maailmanperintöluettelossa on yli tuhat luonnon- tai kulttuuriperintökohdetta eri puolilta maailmaa. Suomesta mukana on seitsemän kohdetta.

Kuva: Olli Seppälä. Taipalsaaren sankarihautausmaa.

Lue myös:

Kameraseurat taltioivat Suomen sankarihautausmaat

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.