Edesmenneestä evankelistasta Kalevi Lehtisestä näytelmä – "Paljon tanssikoreografiaa ja laulua"

Ohjaaja Arto Myllärinen käsikirjoittaa ja ohjaa rovasti, evankelista ja kirjailija Kalevi Lehtisen elämästä kertovan Joutsenet laskeutuvat -nimisen näytelmän. Kyseessä on Myllärisen mukaan ihmisen ja kutsumuksen tarina, jossa samalla kuvataan "armossa grillattua miestä".

– Tulossa on täyspitkä teatteriesitys, joka esitetään Oronmyllyssä 9–19.8. välisenä aikana, Myllärinen kertoo.

Oronmylly on loma- ja kurssikeskus, joka sijaitsee Parikkalan Särkisalmella. Myllärinen kertoo, että Oronmyllysäätiön toimitusjohtaja Arto Valkeapää ehdotti hänelle jo aikoja sitten näytelmää Lehtisen elämästä.

– Alussa pohdin, että mitähän tästä tulee, mutta pian olinkin jo sataprosenttisesti mukana työstämässä tätä. Nyt olen hukkumassa materiaalin määrään. Käsikirjoitus on kuitenkin viittä vaille valmis, Myllärinen naurahtaa.

– Hänen henkilöhistoriansa on hyvin mielenkiintoinen. Ihmisten oli helpompi arvostella kuin arvostaa häntä.

Lehtinen asui 40 vuotta elämästään Saksassa. Tämän takia Myllärinen matkusti esityksen takia myös Saksaan asti tekemään haastatteluja. Hän myös haastatteli esitystä varten Lehtisen lapsia ja työtovereita, mutta tärkein tietolähde on ollut Lehtisen leski Leena Lehtinen.

Myllärisellä itsellään on paljon lämpimiä muistoja Lehtisestä.

– Hän kävi usein katsomassa näytelmiäni ja oli erinomaisen kannustava minua kohtaan. Kävimme myös kahdenkeskisiä keskusteluja hänen keittiönpöytänsä ääressä.

Myllärinen toivoo, että näytelmää eivät tulisi katsomaan pelkästään Lehtisen ihailijat vaan myös tavallinen kesäteatteriväki.

– Näytelmä ei ole Jeesus-teksteillä höystetty esitys, vaan siinä esitetään koko maallisen elämän kirjo. Sitä voi hyvin tulla katsomaan ihminen, joka vierastaa hengellistä slangia. Näytelmässä esiintyy todella ammattitaitoista väkeä, ja siinä tulee olemaan paljon tanssikoreografiaa ja laulua.

Kuva: Jukka Granström. Yhdysvaltalainen evankelista Billy Graham (vas.) vieraili Suomessa vuonna 1987. Hänen puheensa käänsi Kalevi Lehtinen (oik.).

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.