Dosentti Timo Eskola: On myös miespappeja, joiden kanssa toinen miespappi ei halua alttariyhteistyöhön

Suomen teologisen instituutin (STI) tutkijana ja Helsingin yliopiston dosenttina toimiva Eskola on juuri jäänyt eläkkeelle. Kuva: Jussi Rytkönen

Papit tuntevat Raamatun alkukieliä ja ylipäätään Raamattua yhä heikommin, harmittelee kirkon konservatiivisen siiven tunnettuihin raamatuntutkijoihin kuuluva Timo Eskola.

Suomen teologisen instituutin (STI) tutkijana ja Helsingin yliopiston dosenttina toimiva Eskola on juuri jäänyt eläkkeelle. Hänellä on takanaan lähes 40 vuoden työura opiskelijatyössä sekä eksegetiikan tutkijana ja opettajana.

Eksegetiikassa Eskola on tutkinut monia aiheita. Hän on profiloitunut vuosikymmenien mittaan varsinkin Helsingin yliopistossa vaikuttaneen eksegetiikan professorin Heikki Räisäsen ja hänen koulukuntansa haastajana ja kriitikkona.

Timo Eskola torjuu naisten pappeuden. Kotimaa-lehden haastattelussa hän vastaa kysymykseen siitä, miten naiset ovat hänen mielestään pappeina muuttaneet kirkkoa ja sen julistusta.

Eskolan mukaan miehet ja naiset ovat luotuisuuden ja tasa-arvon sisällä erilaisia ja myös saarnaavat yleisesti ottaen eri tavoin. Eskolan mielestä synti, kuolema ja perkele eivät ole naisten hengellisten puheiden keskeistä materiaalia, vaikka ne Raamatun ja luterilaisen perinteen näkökulmasta sitä ovat.

– Naisten puheissa painottuvat helpommin ihmissuhdeasiat, ihmisenä kasvaminen ja pehmeät arvot. Opillinen rajan vetäminen on monille naisille vierasta.

Eskolan mielestä monilla papiksi vihityillä naisilla on jopa taipumus väheksyä opillisia asioita, koska ne koetaan miehisiksi.

– Tämä voidaan nähdä ja havaita myös tilastollisesti erilaisissa kyselyissä, Eskola sanoo.

Hänen mukaansa on myös miespappeja, joiden kanssa toinen miespappi ei halua alttarille tämän omaksumien käsityksien vuoksi.

– Sekin on perusteltua, jos siihen on riittäviä teologisia syitä.

Lue Timo Eskolan haastattelu kokonaisuudessaan 11.9. ilmestyneestä Kotimaasta. Kotimaa-lehden tai näköislehden voi tilata täältä.