"Dogmin­julistuksen paine ja totutut käytännöt voivat kaventaa kirkon mahdollisuuksia", sanoo filosofi ja teologian ylioppilas Esa Saarinen

Filosofi Esa Saarinen puhuu verkossa järjestettävillä Kirkon kasvatuksen päivillä. Kuva: Aki Rask

Filosofi Esa Saarinen luennoi tiistaina 11.1. Kirkon kasvatuksen päivillä. Aalto-yliopistosta kesällä eläkkeelle jäänyt professori tunnetaan vaikuttavana luennoitsijana niin yliopisto- kuin yritysmaailmassakin. Vähemmän tunnettua on se, että hän on myös teologian ylioppilas vuodelta 1972.

Saarinen kertoo olleensa lukiossa kiinnostunut elämänfilosofiasta ja maailmankatsomuksista ja hakeneensa samana vuonna opiskelemaan sekä filosofiaa että teologiaa. Ovet aukenivat molempiin tiedekuntiin, mutta filosofia vei voiton.

– Helsingin yliopiston filosofian laitoksen hohto ja älyllinen moniulotteisuus oli 1970-luvulla ainutlaatuinen. Teologinen tiedekunta vaikutti puolestaan melko dogmaattiselta, Saarinen perustelee.

– Saatoin olla väärässäkin, mutta en ehtinyt ottaa selvää, kun jo filosofian avautuva duurisointuinen ja älyllissäkenöivä imu oli vienyt mukanaan.

Kirkon Kasvatuksen päivillä Esa Saarisen luennon otsikkona on "Että kukaan ei jäisi yksin". Saarisen mukaan kirkolla olisi mahdollisuus tehdä tämän toteutumiseksi nykyistäkin enemmän.

– Yhteisöllisesti kirkko on valtava potentiaalinen vaikuttaja ja hyväntekijä kohdatessaan kaikki ihmiset samanarvoisina. Dogminjulistuksen paine ja totutut käytännöt voivat kuitenkin kaventaa kirkon mahdollisuuksia tehdä, minkä se tietää oikeaksi.

Kirkolla on Esa Saarisen mielestä erityinen merkitys myös rakennuksena. Hän harmittelee, että keskeisille paikoille rakennetut kirkot ovat liikaa tyhjillään.

– Valtava voimavara on alikäytössä. Harva rakennus vetää vertoja kirkolle elämän fundamentteja koskevan henkilökohtaisen, nöyrästi ylevöittävän kokemisen ympäristönä.

Kirkon kasvatuksen päivät järjestetään tänä vuonna kokoontumisrajoitusten takia verkossa. Esa Saarisen luento striimataan tiistaina 11.1. kello 14–15.30. Tapahtuma on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

"Dogminjulistuksen paine ja totutut käytännöt voivat kaventaa kirkon mahdollisuuksia", sanoo filosofi ja teologian ylioppilas Esa Saarinen