Diakonissalaitos mukana suunnittelemassa moskeijaa

Helsingin Diakonissalaitos on mukana suunnittelemassa Helsinkiin suunnitteilla olevaa moskeijaa ja monitoimikeskusta. Hankkeen takana on säätiö, jota ovat parhaillaan perustamassa Suomen Muslimiliitto ry, Suomen Musliminaiset ry sekä Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry eli entinen Kristillisen kulttuuriliitto.

Toteutuessaan rakennukseen tulisi moskeijan lisäksi kaikille kaupunkilaisille avoimia palveluita, kuten liikunta- ja harrastustiloja sekä kansainvälinen kokous- ja konferenssikeskus. Myös moskeijaan olisi avoin pääsy.

Helsingin Diakonissalaitos osallistuu alkuvaiheessa säätiön ja hankkeen suunnitteluun kutsuttuna asiantuntijana. Diakonissalaitoksesta tulee mahdollisesti myös säätiön perustajajäsen.

– Emme ole ensisijaisesti rakentamassa moskeijaa, sillä se ei ole meidän asiamme, mutta toimintakeskus ja sen perusajatus ovat meitä lähellä. On parempi olla mukana rakentamassa ymmärrystä uskontojen ja kulttuurien välille kuin pysytellä ulkopuolella ja kritisoida, Diakonissalaitoksen säätiön johtaja Olli Holmström sanoo.

Holmströmin mukaan kirkon osallistuminen hankkeeseen voitaisiin kokea holhoavana.

– Mutta Diakonissalaitos on vapaa toimija. Yksi kristillisen palvelutoiminnan muoto on edistää Suomessa asuvien vähemmistöjen ihmisoikeuksia.

Hän muistuttaa, että Diakonissalaitoksella on runsaasti ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita, joista moni on muslimi. 1990-luvun alusta lähtien laitoksella on ollut muslimiopiskelijoille varattu rukoushuone.

Kulttuurikeskuksen ja moskeijan alkurahoitus on saatu Bahrainin kuningaskunnalta. Tieto ei huoleta Holmströmiä.

– Tässä haetaan yhteyksiä maltillisiin islamilaisiin tahoihin. Täytyy muistaa, että aikoinaan idea perustaa Diakonissalaitos tuli Saksasta ja Aurora Karamzinin rahat siihen tulivat Venäjältä.

Holmström arvioi, että toteutuessaan hanke muuttaa suomalaista historiaa. Hän näkee yhtäläisyyksiä siihen, kuinka Suomeen rakennettiin 1900-luvun alussa ensimmäinen synagoga ja roomalaiskatolinen kirkko.

Helsingin islamilainen keskus ja moskeija toteutunevat aikaistaan tämän vuosikymmen lopulla.

Lue myös:

TS: Helsinkiin suunnitteilla suurmoskeija