Brysselin metroräjähdys 50 metrin päässä suomalaisesta kirkosta – ”Vaikuttaa yhteisöömme suuresti”

Yksi Brysselin aamuisista räjähdyksistä tapahtui suomalaisen merimieskirkon välittömässä läheisyydessä. Maelbeekin metroasema sijaitsee lähellä EU-rakennuksia ja vain noin 50 metrin päässä Brysselin merimieskirkosta.

Maelbeekin aseman lisäksi Brysselissä räjähti aamulla kansainvälisellä lentokentällä. Iskuissa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Kukaan suomalaisen merimieskirkon työntekijöistä ei nähnyt tai kuullut Maelbeekin aseman räjähdystä, Benelux-maiden suomalaisen merimieskirkon johtaja, merimiespastori Katri Oldendorff sanoo.

Hän itse huomasi uutiset lentokentällä tapahtuneesta räjähdyksestä työmatkallaan kirkolle. Metrolla matkustamisen sijaan hän päätti kävellä loppumatkan, sillä aavisti, että EU-alueen metroasemat saatettaisiin sulkea.

– Siinä vaiheessa ei käynyt mielessä, että myös meidän asemallemme voitaisiin iskeä.

Lähellä kirkkoa Oldendorffia vastaan alkoi juosta hätääntyneitä ihmisiä, jotka pakenivat metroasemalta.

Katu, jolla merimieskirkko sijaitsee, suljettiin räjähdyksen jälkeen. Myös kirkko suljettiin. Oldendorff kertoi tiistaina iltapäivällä, että tilat avataan, kun viranomaiset antavat siihen luvan.

Kirkolla sata kävijää päivässä

Kirkon henkilökunta, opiskelijat ja vapaaehtoiset viettivät päivää yhdessä kahvilassa. Tunnelma oli iltapäivällä Oldendorffin mukaan epätodellinen ja lähikadut edelleen aavemaisen hiljaisia.

– Kaupunkilaiset ovat keskittyneet saamaan varmuuden siitä, että heidän läheisensä ovat kunnossa. Nyt toimitaan ja valmistaudutaan olemaan niitä varten, joita tapahtuma on kohdannut läheltä. Seuraamme tilannetta uutisista ja odotamme, kaipaako lähetystö apuamme kriisityössä. Ajatuksemme ovat uhrien ja loukkaantuneiden luona, Oldendorff sanoo.

Merimieskirkon työntekijät ilmoittivat kuuntelevansa puhelimitse niitä, jotka haluavat käsitellä tapahtunutta. Kaupungin kännykkäverkot eivät kuitenkaan toimineet tiistaina kunnolla.

Suomen Merimieskirkko on itsenäinen yhdistys, joka perustettiin vuonna 1875. Merimieskirkko toimii ulkomailla asuvien ja liikkuvien suomalaisten parissa sekä tekee kansainvälistä merenkulkijatyötä Suomen satamissa. Brysselin merimieskirkon vaikutusalueella asuu 3 000–4 000 suomalaista. Kirkolla käy päivittäin noin sata ihmistä kerhoissa, kahvilassa ja kirjastossa. Tänään kirkolla piti kokoontua perhekerhon.

– Isku, joka tapahtuu näin lähellä toimipaikkaamme, vaikuttaa varmasti yhteisöömme suuresti. Monessa suomalaisessa perheessä toinen vanhempi työskentelee alueella, jolla räjähdys tapahtui.

Kuva: Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva. Maelbeekin metroaseman lähikadut suljettiin metrossa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen.

Lue myös:

Arkkipiispa Brysselin räjähdyksistä: ”Rukoilen uhrien omaisten ja loukkaantuneiden puolesta”

”Kärsiville perheille ja belgialaisille Jumalan siunausta” – Kirkkojen johtajat ottavat osaa suruun

Edellinen artikkeli”Kärsiville perheille ja belgialaisille Jumalan siunausta” – Kirkkojen johtajat ottavat osaa suruun
Seuraava artikkeliKirkkolainsäädännön uudistaminen lausuntokierrokselle

Ei näytettäviä viestejä