Belgian Jehovan todistajilla sittenkin oikeus karttaa entisiä jäseniään

Kuva: Olli Seppälä

Jehovan todistajat saivat Belgiassa Gentissä oikeudelta viime vuoden maaliskuussa 96 000 euron sakot syrjinnästä ja yllyttämisestä vihaan entisiä jäseniään kohtaan. Jehovan todistajat valittivat päätöksestä muutoksenhakutuomioistuimeen, joka muutti aiemman päätöksen. Jehovan todistajien käytäntö rajoittaa yhteydenpitoa entisiin jäseniin ei ole lain vastainen.

Gentin muutoksenhakutuomioistuimen 7. kesäkuuta tekemän päätöksen mukaan karttaminen on uskonnollinen käytäntö ja sellaisenaan laillinen eikä se yllytä syrjintään, erotteluun, vihaan tai väkivaltaan.

Muutoksenhakutuomioistuin totesi, että "on Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9. artiklan vastaista asettaa uskonnolliselle yhteisölle tai sen jäsenille oikeudellinen velvoite käyttäytyä ei-uskovia tai entisiä uskovia kohtaan täsmälleen samalla tavalla kuin uskonnollisen yhteisön jäseniä kohtaan”.

Jehovan todistajat ovat lähettäneet Belgian muuttuneesta karttamispäätöksestä oman lehdistötiedotteen.

Suomessa Jehovan todistajat ovat julkisuudessa kieltäneet, että karttamiskäytäntöä olisi olemassa tai että ainakaan se olisi sellaista kuin yhteisöstä eronneet tai erotetut kertovat.

Suomessa Uskontojen uhrit UUT ry teki poliisille viime vuonna kyselyn, antaako Jehovan todistajien karttamiskäytäntö aihetta toimenpiteisiin. Yhtenä perusteluna kyselyssä käytetiin Gentin oikeuden päätöstä, joka nyt siis on kumottu.

Lue myös:

Uskontojen uhrien tuki ry teki kyselyn Jehovan todistajien karttamis­käytännöistä – aineisto annettu poliisin käyttöön

Tältä näytti opetusvideo – Kotimaa seurasi Jehovan todistajien karttamisopetusta valtakunnansalissa (2017)

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä yhden kerran.\n>Antoisia lukuhetkiä!