Atomipommien uhreja muistetaan Hiroshima-päivänä

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja muistetaan keskiviikkona 6. elokuuta. Tapahtuman tarkoituksena on uhrien muistamisen lisäksi muistuttaa, että joukkotuhoaseet ovat edelleen uhka ihmiskunnalle.

– Tämän päivän maailmanpoliittinen ilmapiiri muistuttaa kylmän sodan ajoista. Tänäänkin ihmiset kärsivät sodan jaloissa ja joukkotuhoaseiden uhan alla, toteaa tapahtuman juontava Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Lodeniuksen mielestä tämän päivän maailmanpoliittinen ilmapiiri muistuttaa kylmän sodan ajoista. Ydinaseiden uhka ei ole poistunut.

– On huolestuttavaa, että yhä useampi valtio havittelee ydinasetta ja että terroristitkin voivat saada ydinmateriaalia käsiinsä. Ydinaseiden leviämistä ja kehittämistä rajoittavat sopimusjärjestelmät ovat kriisissä ja aseidenriisunnan sijaan ydinasevallat näyttävät lähinnä suunnittelevan päivittävänsä ja modernisoivansa aseistustaan, katsoo Lodenius.

Helsingin Ooppera-talon amfiteatterilla järjestettävässä Hiroshima-päivän tapahtumassa puhuvat apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sekä teologian tohtori Hannu Vapaavuori. Lisäksi tapahtumassa esiintyvät Yona sekä kitaristi Nicolas Rehn. Ohjelman jälkeen Töölönlahdelle lasketaan japanilaisen perinteen mukaan kynttilälyhtyjä.

– Suurin osa tavallisesta kansasta haluaa rauhaa, muistuttaa Hannu Vapaavuori.

Vapaavuori pahoittelee sitä, että jotkut oikeuttavat sodan uskonnollisilla väittämillä. Uskonnollisia perusteita väkivaltaan kuulee eri uskontojen edustajilta.

Helsingin tilaisuuden järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors ja Helsingin seurakuntayhtymä yhteistyössä muiden rauhanjärjestöjen kanssa.

Kuva: Suomen Rauhanliitto

Edellinen artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliViron arkkipiispanvaali käynnistyi

Ei näytettäviä viestejä