Arkkipiispa Tapio Luoma: Ihminen on sitkeä ja pimeys ei ole lopullinen totuus – kaikki kriisit myös päättyvät

Arkkipiispa Tapio Luoma ymmärtää ihmisten tunteman huolen ja pelon näinä poikkeuksellisina aikoina, jotka tuntuvat vain jatkuvan. Pandemia on pitkittynyt, Venäjä aloitti sodan Ukrainassa ja on julistanut osittaisen liikekannallepanon, ja Itämeressä on rikottu kaasuputkia.

– Kukaan ei ole toivonut tätä tilannetta. Siksi kukaan meistä ei ole tässä suhteessa yksin, vaan poikkeuksellisten aikojen synnyttämä huoli ja pelko ovat yhteisiä.

– Olemme joutuneet kohtaamaan elämän yllätyksellisyyden, huolen läheisten ja omasta jaksamisesta. Toisaalta näiden asioiden kanssa elämässä joudutaan aina painiskelemaan.

Pelko kohdistuu ennen kaikkea siihen, miten arki muuttuu, sillä kriisi muuttaa aina erityisesti juuri arkea.

– Arjen arvo vahvistui jo korona-aikana.

Arkkipiispan mukaan uutisten synnyttämä pelko on luonnollista, eikä sitä pidä säikähtää. Välillä hänen mukaansa voi kuitenkin jättää seuraamatta uutisia.

Luoma muistuttaa, että kaikki kriisit myös päättyvät aikanaan.

– Pandemia on jo muuttanut muotoaan ja sotakin päättyy joskus. On tärkeää luoda mielikuvissaan tulevaisuutta, jossa kriisi ja sota ovat päättyneet.

Vaikeista vaiheista selvinnyt keskustelukumppani on nuorelle tärkeä tuki

Arkkipiispa sanoo ymmärtävänsä erittäin hyvin, että nuoret kokevat tämän ajan erityisen ahdistavana. He suuntaavat tulevaisuuteen, siihen millainen maapallo on vuosikymmenten kuluttua. Siksi nuorten ääntä pitäisi kuunnella erityisen tarkasti.

– Olisi tärkeää, että nuoret eivät jää yksin, vaan löytävät keskustelukumppaneita, jotka ovat käyneet läpi elämässään vaikeita vaiheita.

Arkkipiispa toteaa, että hänen ikäpolvensa edustajien vanhemmat ja isovanhemmat olivat sodan käynyttä sukupolvea. Osaltaan he antoivat peiliä sodasta ja vaikeista ajoista selviämiseen.

– Kun tätä sodan hyvin muistavaa sukupolvea ei enää juurikaan ole, nuorten on tärkeä löytää muista vaikeista ajoista selvinneitä keskustelukumppaneita.

– Ihminen on ihmeen sitkeä ja löytää keinot selvitä, arkkipiispa sanoo.

Tämä ihmeellisen sopeutumisen teema nousi esille myös Turun kirjamessuilla arkkipiispa Luoman ja psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallion välisessä keskustelussa.

– Ihminen kestää epävarmuuttakin, varsinkin silloin jos saa tukea muilta ihmisiltä.

Arkkipiispan mukaan kriisitilanteissa on tärkeää löytää myös toimimisen malleja. Esimerkiksi jälkikäteen monien pilkkaama vessapaperin hamstraaminen oli ihmisille pandemian alussa yksi tapa toimia. Osaltaan se antoi tunteen, että poikkeukselliselle tilanteelle voi tehdä jotakin.

Kirkko on kriisiyhteisö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina Yle TV1:n haastattelussa, että Suomessa ”viranomaiset ovat kovasti hereillä”.

Arkkipiispa korostaa, että kirkossa on vahva luottamus yhteiskunnallisiin toimijoihin.

Toisaalta Luoma muistuttaa, että myös kirkko ja seurakunnat ovat varautuneita poikkeusaikoihin.

– Olemme jo nyt kriisiyhteisö eli tuemme niin yksilöitä elämän kriiseissä kuin yhteisöjä, kun tapahtuu suuria onnettomuuksia.

Seurakuntia hän kannustaa yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa. Samalla hän toteaa näiden yhteyksien olevan pääsääntöisesti jo ”valtavan hyvät”.

Paha ei määrittele lopullista totuutta

Tapio Luoma muistuttaa, ettei Suomessa olla Ukrainan kaltaisessa kriisissä – meitä ei nyt uhkaa mikään. Siksi seurakunnissakaan ei ole tarvinnut mennä vielä varsinaiseen kriisiasentoon.

Hänen mukaansa kirkon yksi perustehtävä on tuottaa turvallisuuden tunnetta, joka pohjaa kristilliseen uskoon. Siihen, että Jumala tietää kaiken ja antaa tulevaisuuden ja toivon.

– Kirkon perustehtävä on tukea myös kriisin uhkan alla elämistä. Kirkon olemus nousee sen hengellisestä viestistä, jota sanoittaa esimerkiksi psalmi 23: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani.”

– Psalmin kirjoittaja tunnisti kulkevansa pimeässä, mutta samalla paha ei määritellyt lopullista totuutta. Tärkeää on nähdä, ettei pimeä ole koko totuus. Tätä toistan omassakin mielessäni.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliLuonto puhuu: Bongarin katse kehittyy teräväksi
Seuraava artikkeliPasifistimarttyyri Arndt Pekurisesta ja itsestään kirjan kirjoittanut Kai Sadinmaa haluaa tulla sovintoon itsensä kanssa

Ei näytettäviä viestejä