Arkkipiispa Leo: Uskonnonopetuksen uudistajia ei kiinnosta vähemmistöjen ääni

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo nosti puheenvuorossaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokouksessa Porissa esiin huolensa uskonnonopetuksen toteutumisesta.

Arkkipiispa Leo kertoi Kulosaaren yhtenäiskoulun uskonnonopetuksesta ja ortodoksien siitä tekemästä valituksesta.

– Ortodoksisen kirkon kantelu koulun toiminnasta ei johtanut tuloksiin. Kantelu olisi pitänyt yksilöidä tuntitasolle ja näin osoittaa, ettei opetussuunnitelma toteudu. Apulaisoikeusasiamiehen oli luotettava koulusta saamaansa selvitykseen eikä hänellä ole mahdollisuutta tutkia asiaa tarkemmin.

Arkkipiispan mukaan ongelmana on, että luterilainen aineenopettaja opettaa kaikkia katsomuksia, ja että oppilaat eriytetään vain muutamalle tunnille, jossa opetusta antaa oman uskonnon opettaja.

– Tiedämme, että tämä osa kokeilusta on jäänyt käytännössä kuolleeksi kirjaimeksi.

Arkkipiispa Leon mukaan on huolestuttavaa, ettei vähemmistöjen ääni kiinnosta niitä, jotka esiintyvät uskonnonopetuksen uudistajina.

– Pienryhmäisten uskontojen opettajat – muun muassa ortodoksiset – joutuvat työssään ja sen järjestelyissä joskus kokemaan ala-arvoista kohtelua, joka täyttää työsyrjinnän piirteet, puhumattakaan siitä, että opetussuunnitelmat eivät toteudu. Kuinka uskonnonopetukseen liittyvä syrjintä heijastuu lapsiin, on kipeä kysymys, joka olisi tutkittava tarkkaan.

Ortodoksisen kirkon edustajat ovat arkkipiispa Leon mukaan tehneet eri tilanteissa havaintoja siitä, kuinka luterilaisen kirkon piirissä saatetaan asettaa yhteistyö sekulaarin kumppanin kanssa ekumenian edelle.

– Viimeisen puolen vuoden aikana olen ihmetellyt, tuleeko keskustelu- tai keskustelun puute- pyrkimyksistä vesittää koulun uskonnonopetus nähdä tässä valossa. Toivoisimme, että voisimme yhdessä tuoda yleiseen tietoisuuteen sitä, kuinka kehityskelpoinen ja ajankohtainen nykyinen moniarvoinen uskonnonopetusjärjestelmämme on.

Arkkipiispa Leo myös esitti, että Suomen Ekumeeninen neuvosto nostaisi vuoden 2016 toiminnassa etusijalle oman uskonnon opetuksen turvaamisen ja kehittämisen maamme koulutusjärjestelmässä.

Lue Arkkipiispa Leon laaja haastattelu torstaina 27. lokakuuta ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkko kanteli – apulaisoikeusasiamiehelle Kulosaaren malli ok

Edellinen artikkeliSuomen Ekumeeninen Neuvosto: Ihmisarvolla ei ole hintalappua
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanavun yt-neuvottelut päätökseen

Ei näytettäviä viestejä