Arkkipiispa: Aloitteen tekijät ovat tehneet merkittävän työn

Eduskunnan täysistunto päätti istunnossaan 28.11., että lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista etenee suuren valiokunnan käsittelyyn. Arkkipiispa Kari Mäkinen iloitsee äänestystuloksesta.

– Tiedän miten paljon tämä päivä merkitsee sateenkaariväelle, heidän läheisilleen ja monille muille. Iloitsen täydestä sydämestäni heidän puolestaan ja heidän kanssaan, Mäkinen kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

– Kiitän lämpimästi lakialoitteen tekijöitä ja niitä, jotka ovat osallistuneet keskusteluun eri tavoin ja eri kannoin.

Avioliittolain mahdollisella muutoksella ei ole suoraa vaikutusta kirkon vihkimiskäytäntöihin. Arkkipiispan mukaan keskustelu on kuitenkin ravistellut myös kirkkoa myönteisellä tavalla.

– Avioliittokäsityksemme tarvitsee perusteellista tarkastelua. Omasta puolestani ajattelen, että siinä on uudelleenarvioinnin paikka. Se tapahtuu kirkon omista perusteista käsin.

Mäkinen sanoo ymmärtävänsä niitä, joille eduskunnan päätös oli pettymys.

– Heidän kokemustaan tulee kunnioittaa ja heidän pelkonsa kuulla myös jatkossa sekä kirkossa että koko yhteiskunnassa. Heille haluan sanoa: minusta kenenkään avioliitto ei ole menettämässä merkitystään, kirkon usko ei ole uhattuna, yhdenkään ihmisen ihmisarvo ei ole vähenemässä, päinvastoin.

Kuva: Minerva Seppälä