Apulaisoikeusasiamies: Kipupotilaiden hoidossa havaittiin epäkohtia

Kuva: Olli Seppälä

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin antoi ratkaisun 913 henkilön tekemään kanteluun kipupotilaiden hoidosta. Hän on havainnut epäkohtia kipupotilaiden riittävien terveyspalvelujen toteutumisessa, erityisesti riittävien resurssien, osaavan henkilöstön ja sujuvien hoitoketjujen toteutumisessa.

Asiassa saadun selvityksen mukaan kipuklinikoiden hoitoon pääsy toteutuu lain edellyttämässä ajassa kaikissa muissa paitsi yhdessä sairaanhoitopiirissä. Valviran tehtävänä on valvoa erikoissairaanhoidon hoitoon pääsyn määräaikojen toteutumista, joten apulaisoikeusasiamies pyysi Valviraa ryhtymään tarpeellisiksi katsomiinsa toimiin osana hoitotakuun valvontaa.

Kaikkien sairaanhoitopiirien kipuklinikat toivat vastauksissaan esiin jo vallitsevan osaavien ammattihenkilöiden puutteen. Lähes poikkeuksetta vastauksissa tuotiin esiin myös huoli palveluiden järjestämisestä tulevaisuudessa, kun kivunhoidon erityisosaajat eläköityvät. Haasteellisena koettiin myös lähetemäärien kasvaminen ja sen myötä palveluiden lisääminen.

Lue apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu kokonaisuudessaan.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.