Antti Pentikäisestä Sipilän neuvonantaja pakolaiskriisissä

Jos pakolaiskriisiin ei osata reagoida oikein, se voi johtaa ennalta arvaamattomaan katastrofiin, huomauttaa Antti Pentikäinen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti aamupäivällä hallituksen tiedotustilaisuudessa kutsuneensa Kirkon Ulkomaanavusta toimivapaalla olevan Pentikäisen erityisedustajaksi pakolaiskriisiin ja Välimeren tilanteeseen liittyen.

Tehtävä on luottamustoimi, josta ei makseta korvausta. Pentikäinen toimii tehtävässä yksityishenkilönä eikä edusta Kirkon Ulkomaanapua.

– Tällä hetkellä on sovittu, että autan politiikan taustavalmistelussa. Jatkan päätoimisesti rauhanvälitysverkoston johdossa, Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mielestä Eurooppa hukkasi vaikutusmahdollisuutensa kolmen vuoden takaisen arabikevään liikehdinnän yhteydessä.

– Mahdollisuudet menetettiin ja jäljelle jäi väkivalta. Se on johtanut pahempaan katastrofiin kuin kukaan osasi kuvitella, Pentikäinen kertoo Kotimaa24:lle.

Hänen mielestään nykyisen kriisin vakavuutta ja laajuutta ei ole vielä ymmärretty riittävän laajasti. Jos kriisiä ei hoideta oikein, myös seuraukset voivat olla arvaamattoman suuret.

Kansainvälinen yhteisö on edelleen kyvytön löytämään ratkaisuja Syyrian sotaan tai Isis-terroristijärjestön laajentumiseen.

Pentikäisen mukaan pitää olla tarkka, ettei terrorismia pakenevia syyllistetä. Heilläkin on silti riski radikalisoitua kohdatessaan huono kohtelua Euroopassa tai tien noustessa pystyyn opinnoissa tai työelämässä. Sopeutumattomuus yhteiskuntaan kasvattaa tyytymättömyyttä ja väkivaltaisen radikalismin uhkaa.

Jännitteiden kasvun ehkäisemisessä on Pentikäisen mielestä avainasemassa pakolaisten hyvä kohtelu. Hän pitää esimerkillisenä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien päätöksiä avata oviaan pakolaisille.

– Hyvien voimien varassa tapahtuva yhteisöllisyys on se, mikä suojelee repiviltä jännitteiltä, jotka voivat johtaa väkivaltaisiin ekstremismiin.

Pentikäinen aloitti keväällä kolmivuotiskauden YK:n pyynnöstä perustetun uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston sihteeristön johtajana. Tehtävään hän siirtyi Ulkomaanavun toiminnanjohtajan paikalta.

Kirkon Ulkomaanavun nykyinen toiminnanjohtaja Jouni Hemberg toivoo Ulkomaanavun lähettämässä tiedotteessa Pentikäisen nostavan esiin ristiriidan hallituksen kehitysyhteistyöleikkausten ja hallituksen korostaman pakolaisten lähtömaiden auttamisen välillä. Ulkomaanapu joutui leikkausten takia lopettamaan työnsä muun muassa Libanonissa ja Kongossa.

– Kirkon Ulkomaanapu on ollut perustellusti erittäin kriittinen hallituksen linjaa kohtaan ja toivon, että he jatkavat kritiikin esittämistä aina tarpeen mukaan. Erityisedustajana roolini on kuitenkin toinen, Pentikäinen kommentoi Hembergin toivetta.

Hän toivoo kansalaisjärjestöjen johtajien näkevän nimityksen myös tunnustuksena järjestöjen työlle ja yhtenä kanavana vaikuttaa asioihin.

Lue myös:

Kirkon Ulkomaanapu lopettaa työnsä viidessä maassa

Edellinen artikkeliSeurakunnat avustavat Eurooppaan paenneita Ulkomaanavun kautta
Seuraava artikkeliKristinuskon sydän sykkii nyt ruotsiksi

Ei näytettäviä viestejä