Analyysi: Viisi pointtia, jotka jäivät käteen Porvoon piispanvaalin ensimmäiseltä kierrokselta

Porvoon hiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros käytiin tiistaina. Kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta jatkavat toiselle kierrokselle, joka järjestetään 10. huhtikuuta. Vaalituloksesta voit lukea lisää täältä. Vaalin ensimmäisen kierroksen tulos tiivistyy näihin viiteen näkökulmaan.

1. Vaalia oli vaikea ennustaa, mutta tulos ei ollut yllätys

Toiselle kierrokselle pääsi kaksi ehdokasta, jotka tunnetaan hiippakunnassa läpikotaisin. Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherran Bo-Göran Åstrandin ja Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtajan Sixten Ekstrandin suosiota on koeteltu aiemmin piispanvaaleissakin: Åstrand oli ehdolla Porvoon piispaksi vuosina 2006 ja 2009, Ekstrand vuonna 2009.

Silti kukaan ei ennakkoon uskaltanut panna päätään pantiksi siitä, että kärkikahinoissa olisivat juuri nämä kaksi ehdokasta. Eivätkä he ylivoimaisia olleetkaan: Åstrand sai 198 ääntä ja Ekstrand 188 ääntä. Kolmanneksi eniten kannatusta saanutta toimittaja, pappi Lisa Enckelliä tuki 152 äänestäjää.

Kaikkiaan vaali oli varsin tasainen, sillä myös neljäs ehdokas, Länsi-Turunmaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Harry S. Backström, kokosi 108 ääntä.

2. Maltillisimmat menestyivät taas

Ensimmäiseltä vaalikierrokselta pääsivät jatkoon keskilinjan maltillisimmat ehdokkaat. Se on muodostunut kaavaksi piispanvaaleissa. Tismalleen sama kuvio on toteutunut viimeksi kuluneen vuoden aikana myös arkkipiispanvaalissa ja Espoon piispanvaalissa.

Porvoon vaalissa Lisa Enckell oli liberaalein ehdokas ja Harry S. Backström konservatiivisin. Kummankaan kannatus ei riittänyt jatkoon. Kaikkien ehdokkaiden profiileihin voit tutustua täällä.

3. Hiippakunta jakautui rajusti

Ruotsinkielisessä Porvoon hiippakunnassa on yhdeksän rovastikuntaa, jotka sijoittuvat Suomen etelärannikolle ja Pohjanmaan rannikolle. Hiippakuntaan kuuluu hyvin erilaisia alueita. Sen osoitti myös tämä vaali, jossa eri rovastikuntien äänestystulokset poikkesivat rajusti toisistaan.

Porvoon ympäristöön sijoittuvassa Tuomiorovastikunnassa ja Keski-Uudenmaan rovastikunnassa Lisa Enckell oli neljästä ehdokkaasta kaikkein suosituin. Tuomiorovastikunnassa Enckell sai 33 prosenttia annetuista äänistä ja Keski-Uudellamaalla 38 prosenttia. Harry S. Backström sai Tuomiorovastikunnassa vastaavasti 8 prosenttia äänistä ja Keski-Uudenmaan rovastikunnassa noin yhden prosentin.

Pohjanmaalla asetelma kääntyi päälaelleen. Närpiön rovastikunnassa Backström sai puolet annetuista äänistä ja Enckell kymmenen prosenttia. Pedersören rovastikunnassa Backström kahmi 37 prosenttia äänistä, Enckellille jäi kolme prosenttia.

Bo-Göran Åstrand sai eniten ääniä neljässä rovastikunnassa ja Sixten Ekstrand kahdessa. Ahvenanmaalla Åstrandia tuki yli puolet äänestäneistä.

4. Konservatiivien osuus vakiintuu

Harry S. Backström oli selkeästi piispanvaalin konservatiiviehdokas. Suurelle joukolle hiippakunnan väkeä hän oli kuitenkin uusi nimi. Etukäteen näyttikin epäselvältä, lunastaako Backström paikkansa kaikkien konservatiivien kandidaattina.

Backström sai vahvan tuen. Hän keräsi 16,6 prosenttia vaalin ensimmäisellä kierroksella annetuista äänistä. Kannatus oli samaa luokkaa kuin Ville Auvisella, joka sai arkkipiispanvaalissa noin 13 prosentin ääniosuuden. Hiukan korkeampi osuus äänistä voi selittyä sillä, että Backström ei ole kannoiltaan yhtä jyrkkä kuin Auvinen. Hän ei esimerkiksi vastusta naisten pappeutta.

Porvoon piispanvaali vahvisti kuitenkin osaltaan sen, että noin kuudennes äänestäjistä tukee kaikissa kirkollisissa vaaleissa sitä konservatiivisinta ehdokasta.

5. Ajan muutos näkyy asetelmassa

Sitä, että Bo-Göran Åstrand sai ensimmäisellä vaalikierroksella suurimman äänisaaliin, voi pitää jonkinasteisena yllätyksenä. Vielä edellisessä vaalissa kymmenen vuotta sitten Sixten Ekstrand oli se, joka eteni Björn Vikströmin kanssa toiselle kierrokselle. Åstrand jäi kolmanneksi.

Toki asetelma oli tällä kertaa kokonaisuudessaan toinen kuin tuolloin. Saattaa kuitenkin olla, että tämänhetkinen asenneilmapiiri tukee Åstrandia enemmän. Hän on profiloitunut samaa sukupuolta olevien vihkiasiassa piirun verran Ekstrandia myönteisemmäksi.

Åstrand on edistänyt asiaa käytännössä allekirjoittamalla kirkolliskokouksessa aloitteen kirkon avioliittokäsityksen laajentamiseksi. Hän on myös sanonut olevansa itse valmis vihkimään homopareja, jos kirkolliskokous antaa siihen luvan.

Myös Ekstradin mielestä kirkon pitäisi tehdä asiassa kompromissi. Vihkimiseen valmiiden pappien tulisi siis saada siihen mahdollisuus. Vielä vuoden 2009 vaalissa Sixten Ekstrand ilmoitti kieltäytyvänsä rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta kaikissa olosuhteissa. Toki aika oli toinen: vastaehdokas Björn Vikström kannatti tuolloin siunaamisia mutta ei vielä sukupuolineutraalia avioliittoa.

Vaalista pudonneet ehdokkaat eivät ole testamentanneet ääniään. Molempien joukoissa on varmasti karvaasti pettyneitä ja niitäkin, jotka eivät vaivaudu äänestämään toisella kierroksella lainkaan. Voi kuitenkin olettaa, että suurin osa Lisa Enckellin kannattajista antaa äänensä Åstrandille ja valtaosa Harry S. Backströmin kannattajista Ekstrandille.

Kuva: Olli Seppälä. Porvoon piispaehdokkaat Bo-Göran Åstrand (vas.), Lisa Enckell, Sixten Ekstrand ja Harry S. Backström.

Lue myös:

Bo-Göran Åstrand ja Sixten Ekstrand jatkavat Porvoon piispanvaalin toiselle kierrokselle

Piispanvaalissa jatkava Bo-Göran Åstrand kilpakumppanistaan: Suhtautumisessa avioliittoon on eroa

Toiseksi eniten ääniä Porvoon vaalissa saanut Sixten Ekstrand: Koen olevani kirkon mies

Piispanvaalin jatkosta pudonnut Lisa Enckell: Hiippakunnan herrat joutuvat ottamaan naiset entistä enemmän huomioon

Harry S. Backström vahvasta alueellisesta kannatuksestaan: Pohjanmaalla pysytään Jumalan sanassa

Tuttavat kertovat: Tällaisia ovat Porvoon hiippakunnan piispaehdokkaat

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliIsraelin väestö ylitti yhdeksän miljoonan rajan – maan väkiluku on yli 11-kertaistunut 70 vuodessa
Seuraava artikkeliMielipide: Uusi kastesivusto tehtiin, koska kirkon sanoma tavoittaa yhä harvemman suomalaisen

Ei näytettäviä viestejä