Amerikkalaispiispa John Shelby Spong on kuollut – herätti Kirkkopäivillä Helsingissä kiivasta keskustelua kristinuskon tulevaisuudesta

John Shelby Spong. Kuva: Scott Griessel / Wikipedia

Suomessakin tunnettu yhdysvaltalainen episkopaalinen piispa John Shelby Spong kuoli 12. syyskuuta Pohjois-Carolinassa. Hän oli 90-vuotias.

Spong toimi Newarkin piispana vuosina 1979–2000. Hän oli myös aktiivinen keskustelunherättäjä kristinuskon totuudellisuudesta ja tulevaisuudesta. Spong kuului myös niin sanottuun Jeesus-seminaariin, tutkijaryhmään, joka piti esillä radikaalia historiallis-kriittistä raamatuntukimusta.

Spong vieraili Suomessa Helsingin Kirkkopäivillä 2003 ja aiheutti laajaa keskustelua. Liberaaliteologiaa edustavan Spongin lähtökohtana oli tulkita ja päivittää kristinuskon keskeisiä käsityksiä ja dogmeja.

– Spongin oma tausta oli konservatiivisessa kristillisyydessä. Hän päätyi edustamaan täysin päinvastaista näkemystä kristinuskosta ja sai niskaansa evankelikaalit ja konservatiivit, sanoo dosentti Matti Myllykoski, joka on tavannut Spongin Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Myllykoski liittää Spongin liberaaliuden ja radikaaliuden vahvasti Yhdysvaltojen tilanteeseen ja 1960-luvulla alkaneeseen kuohuntaan.

– Spong edusti liberaalia ja radikaalia näkemystä kristinuskosta, mutta hänellä siihen liittyi vahva eettinen juonne. Hän vaati, että mitä tahansa kirkko tulevaisuudessa tekee, sen on oltava rehellinen luonnontieteelle, historialle ja yhteiskunnallisille vapautuspyrkimyksille.

Spongilla oli Myllykosken mukaan myös näky kirkosta. Hän arvosti liturgiaa ja jumalanpalveluselämää.

– Hänellä oli visio kirkon esikuvallisuudesta: kirkon tulee itse olla eettinen sisältäpäin eikä vain asettaa itsensä ulkopuolelle eettisiä tavoitteita.

Myllykoski arvioi, että Spongin panos on teologisessa ja älyllisessä keskustelussa, mutta enää ei ole sen aika.

– Kirkolla on juuri nyt muita huolenaiheita kuin liberaaliteologian esille nostavat älylliset haasteet.

Myllykoski kiteyttää, että Spongin Jumala-kuva oli selväsanaisen moderni.

– Hänelle Jumala ei ollut erillinen olento olentojen joukossa ja hän sanoutui irti perinteisestä kristillisestä Jumala-käsityksestä.

Spongilta on julkaistu suomeksi kirja Miksi kristinuskon tulee muuttua tai kuolla (Why Christianity Must Change or Die: A Bishop Speaks to Believers in Exile).

Matti Myllykoski sanoo, että Spongin edustama ajattelu on vahvasti nähtävissä pastori Jarmo Tarkin tuoreessa teologisessa puheenvuorossa, joka käsittelee totuuskäsitystä ja teologiaa. Kirjoitus vastakommentteineen on julkaistu Vartija-lehden vapaasti luettavana e-kirjana.

Lue myös:

Myös kirkon uskonlauseiden totuutta on kysyttävä, vai onko? – Tuore e-kirja on inspiroiva teologinen rykäisy

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.