Myös kirkon uskonlauseiden totuutta on kysyttävä, vai onko? – Tuore e-kirja on inspiroiva teologinen rykäisy

Akateeminen teologia voi olla joskus hauskaa ja inspiroivaa. Tämä nousee ensimmäisenä mieleen, kun on lukenut Vartija-lehden julkaiseman ja Matti Myllykosken toimittaman e-kirjan Alethiologia – Systemaattinen teologia ja totuuden haaste. Kirja on vapaasti luettavissa verkossa.

Kirjan oudolta kuulostava nimi Alethiologia tarkoittaa ”totuusoppia”. Kirjan teemoista ja kirkosta totuusyhteisönä keskusteltiin 4.8. pidetyssä Teologipäivässä. Tilaisuus järjestettiin Helsingissä kauppakeskus Triplassa sijaitsevassa Töölön seurakunnan monitoimitila Focuksessa.

Kirjan tausta on virkistävästi tarinallinen ja liittyy kahden eri näkökulmista teologiaa katsovan miehen ystävyyteen.

Kun Yhdysvalloissa vaikuttava Fuller Theological Seminaryn professori, TT Veli-Matti Kärkkäinen taannoin täytti 60 vuotta, hänelle puuhattiin juhlakirjaa, kustantajana Aikamedia, sillä Kärkkäinen on aiemmin ollut helluntailainen.

Juhlakirjaan pyydettiin kirjoitusta myös Kalifornian ja Teksasin ulkosuomalaistyön pastorilta, TT Jarmo Tarkilta. Kärkkäinen ja Tarkki ovat Yhdysvalloissa käyneet laveita, syviä ja kiivaita teologisia keskusteluja.

Kustantaja kuitenkin hylkäsi Tarkin kirjoituksen, koska tulkitsi, että siinä asetettiin kyseenalaiseksi kristillisen uskon ja teologian perusasioita. Juhlakirja Jotta maailma uskoisi – ekumenia lähetystehtävän edistäjänä ilmestyi vuonna 2018.

Tarkki puolestaan julkaisi kirjoituksensa vuonna 2020 Vartija-lehdessä. Myös Kärkkäisen vastaus Tarkille julkaistiin Vartijassa.

Nyt samainen artikkeli ja sitä kommentoivat kirjoitukset on julkaistu 170-sivuisena e-kirjana. Kommentoijina ovat Veli-Matti Kärkkäisen lisäksi Björn Vikström, Sakari Häkkinen, Raine Haikarainen, Kari Kuula, Ilmari Karimies, Kirsi Stjerna, Elina Hellqvist ja Matti Myllykoski.

Tarkki itse myös kommentoi kommentoijiensa näkemyksiä.

Lopputuloksena on kirkollisen ja akateemisen teologian perusasioihin menevää debatointia, jossa sivistyssanat vilisevät, mutta puhe on suoraa. Todellinen teologinen rykäisy siis. Lukijalle on tarjolla hienoja hetkiä – ja paljon ajattelemisen aihetta puoleen ja toiseen.

Sopivasti henkilöön kiinni

Mitä sellaista Jarmo Tarkki sitten väittää, että siitä kannattaa käydä laajamittainen keskustelu?

Tarkin perusajatus on, että teologian, erityisesti systemaattisen teologian tulee pohjautua totuuteen. Sen tulee perätä totuutta myös kirkon uskonlauseilta eikä tyytyä vain neutraalisti kuvaamaan niiden kehitystä.

Kommentoijat ovat pääosin eri mieltä Tarkin perusväitteen kanssa ja näkevät totuudellisuuden vaatimuksen vähemmän ehdottomana. Tarkin systemaattiseen teologiaan kohdistamaa kritiikkiä ja retoriikkaa pidetään yliampuvina.

Kirjan puheenvuorot ovat sopivasti henkilöön käyviä, mikä osaltaan lisää lukijan valppautta ja elävöittää asian käsittelyä.

”Tarkki taistelee kirjoituksessaan 60-luvun tuulimyllyjä vastaan. Koko tapa, jolla hän jäsentää kristillisen opin, on vääristynyt”, kirjoittaa Ilmari Karimies.

Tarkki kommentoi: ”En tunne Karimiestä, suomalaista epistemologian [tietoteorian] eksperttiä. Jos Karimies on todellakin erinomainen epistemologi, silloin hänen pitäisi tietää, että hän ei voi tietää, mitä Tarkki tietää. Tämän tunnustamisen sijaan Karimies moittii minua siitä, että en ole kirjoituksessani ottanut huomioon kaikkia uusimpia epistemologisia virtauksia.”

Tarkki ja Karimies tapasivat Fokuksessa ensimmäistä kertaa.

Tallenne Fokuksen Teologipäivästä täällä

Vartijan e-kirja Alethiologia on luettavissa täältä

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Arkkipiispaa kannattaa kuunnella ja lopettaa puhumasta kristillistä arvoista
Seuraava artikkeliKirkon tutkimuskeskus ja koulutuskeskus yhdistyvät vastoin hallintovaliokunnan mietintöä

Ei näytettäviä viestejä