Aito avioliitto -kansalaisaloite nurin eduskunnassa

Eduskunta äänesti tänään sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen tähdänneestä Aito avioliitto -kansalaisaloitteesta. Se päätettiin hylätä äänin 120–48. Tyhjää äänesti kaksi edustajaa, poissa oli 29.

Aloitteesta keskusteltiin eilen eduskunnassa. Asian puolesta ja sitä vastaan käytetyt argumentit eivät tuoneet tilanteeseen olennaisesti uutta.

Aito avioliitto -aloite keräsi yli 100 000 nimeä. Se olisi läpi mennessään kumonnut 1.3. voimaan tulevan uuden avioliittolain. Julkisuudessa on keskusteltu samalla kansalaisaloitteen luonteesta ja mielekkyydestä, jos sillä pyritään kumoamaan juuri hyväksytty toinen kansalaisaloite.

Eduskunnan lakivaliokunta suositteli aloitteen hylkäämistä muun muassa sillä perusteella, että aloitteen hyväksyminen eli uuden avioliittolain kumoaminen johtaisi todennäköisemmin uuteen kansalaisaloitteeseen ja näin saattaisi syntyä aloitteiden kierre. Lisäksi olisi pitänyt muuttaa useita muita lakeja, jotka on jo muutettu vastaamaan uuden avioliittolain vaatimuksia.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Aito avioliitto -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle