99-vuotias May Virtala palveli lottana Päämajassa – Katso videolta kuinka May muistelee Mannerheimia

May Virtala kuvattuna kotonaan Espoossa 26.11.2022

Espoolainen May Virtala, 99, toimi pikkulottana tammikuuhun 1941 asti ja sen jälkeen lottana muun muassa Isosaaren linnakkeella 1941–1942 sekä keskuslottana Päämajassa Mikkelissä 1943–1944.

Mikä Suomessa on mielestänne parasta?

– Parasta on, että olemme itsenäisiä. Maanpuolustuksen merkitys ymmärretään Suomessa hyvin. Maanpuolustusnaisten Liittoon liittyy koko ajan lisää myös nuoria. Itse olen ollut toiminnassa mukana vuodesta 1953.

– Ihmiset ovat myös muuttuneet Suomessa ystävällisemmiksi. Aiemmin jurotettiin, mutta nykyään kaikki ovat erittäin avuliaita. Kävelen hitaasti kepin kanssa, ja minulle avataan aina ovi ja sanotaan, että ei ole kiirettä. Jos matkustan bussilla, joku edellä poistuva antaa käden ja auttaa laskeutumaan.

Miten korona on vaikuttanut elämäänne ja Suomeen?

– Olen kiitollinen ja iloinen, että koronatilanne antaa taas mahdollisuuden tavata ystäviä ja käydä jumpassa. Pitkään aikaan ei saanut kokoontua, ja se oli ikävää. En ihmettele nuorison pahoinvointia, kun he eivät saaneet vapaasti tavata ikätovereitaan. Itsekin nautin ystävien tapaamisesta kovasti. Toki omat läheiset ystäväni ovat kaikki jo kuolleet, mutta olen hankkinut uusia Espoon sotaveteraanien yhdistyksestä. Käyn joka viikko heidän kanssaan syömässä ja juttelemassa, ja sitten pidämme kokouksen. Toisinaan pääsemme myös ilmaiseksi kylpylään.

Mitä ajatuksia Ukrainan sota herättää?

– Se tuo varmasti kaikille elävästi mieleen omat sotamme, kun vihollinenkin on sama. On tärkeää, että Ukraina saa kaiken mahdollisen avun ja tuen ja riittävästi rahaa. Onneksi Suomesta moni on lähtenyt auttamaan ja rahaa kerätään.

– Mitä tahansa voi tapahtua, mutta minusta on parasta, että sitä ei ajattele. Me emme mahda mitään sille, jos jotain ikävää sattuu. On hyvä yrittää nauttia elämästä ja olla rauhallinen, eikä pelätä koko ajan.

Miten vietätte itsenäisyyspäivää?

– Nostan itse omakotitaloni lipputankoon lipun aamulla kahdeksalta. Toivon, että ei olisi kovin tuulista. Sitten laitan peiliin lapun, jossa lukee lippu. Näin muistan varmasti laskea sen myös alas. Lapsesta asti olen oppinut, että joka ikkunalla palaa kynttilät kello 18–21. Aion sytyttää ne tänäkin vuonna. Illalla kylään saattaa tulla lapsia, lastenlapsia ja lastenlastenlapsia. Suvun pienin tyttö syntyi tänä vuonna.

Katso video! May Virtala muistelee kohtaamisia Mannerheimin kanssa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

 

Edellinen artikkeliUudistuksesta seurannut ruuhka hellitti vihdoinkin – Virkatodistuksen saa nyt nopeasti
Seuraava artikkeliSota ei pysäyttänyt suomalais-ugrilaisiin kieliin keskittyneitä raamatun­kääntäjiä Venäjällä

Ei näytettäviä viestejä