10 hyvää syytä olla uskonnollinen konservatiivi

Konservatiivi tarkoittaa vanhoillista tai säilyttävää, muutoksia vastustavaa. Sanalla on poliittinen ja yleinen merkitys, mutta myös uskonnollinen ja kristillinen erityismerkitys. Miksi konservatiivisuus kannattaa?

1. Uskonnon olemus

Konservatiivisuus on monella tapaa uskonnon olemus. Uskovainen voi olla vain olemalla konservatiivi, ainakin jollain tavalla. Jo pelkästään usko Jumalaan edellyttää modernin maallistuvan yhteiskunnan arvojen vastaista ajattelua.

2. Opin olemus

Uskonnon perusta on kiteytetyissä oppilauselmissa. Niiden muuttaminen tai muuttuminen on yleensä perin hidas prosessi, joskus jopa mahdoton. Prosessissa mukana pysyminen edellyttää konservatiivisuutta. Konservatiivien tekemät uskonnolliset muutokset (liberaaliin suuntaan toki) ovat pysyvämpiä ja vähemmän ristiriitoja aiheuttavia kuin liberaalien nopeat tempaukset.

3 Oikeassa oleminen

Konservatiivisuus on vahvasti ideologista ja asenteellista. Se näyttäytyy usein oikeassa olemisena, koska perinteet ja kirjoitukset tukevat näkemyksiä. Syyt muuttumattomuuden ihannointiin ovat syvällä. Oikeassa oleminen voi olla myös identiteettikysymys.

4. Luonteenpiirre

Konservatiivisuus on myös luonteenpiirre. Ihminen voi olla syntymävarovainen ja -maltillinen, eikä häntä koskaan saa innostumaan viimeisimpien villitysten perään. Olemalla konservatiivi tällainen ihminen vain luontevasti toteuttaa itseään.

5. Dynamiikka

Konservatiivisuus on myös osa ihmisen kasvua. Winston Churchillin nimissä kulkeva viisaus tietää, että ellei ole nuorena radikaali, ei ole sydäntä, mutta jos ei ole vanha konservatiivi, ei ole järkeä.

6. Turvallisuushakuisuus

Konservatiivisuus liittyy turvallisuushakuisuuteen, muutosten eliminointiin ja vallitsevien olojen jatkuvuuden turvaamiseen. Syvästi uskonnolliset ihmiset – monessa mielessä juurikin konservatiivit – ovat onnellisempia kuin liberaalit tai välinpitämättömät.

8. Marttyyriutuminen

Varsinkin jyrkkämieliset konservatiivit jäävät usein yksin näkemystensä kanssa. Kun sen kytkee ajatukseen totuudesta ja oikeassa olemisesta, syntyy uhriutuminen eli marttyyyriutuminen. Se on autuas ja mielekäs tila, se antaa olemiselle tarkoituksen.

9. Radikaalisuus

Olemalla uskovainen, joka maailman silmissä on aina samaa kuin konservatiivisuus, voi samalla olla radikaali. Varsinkin vaatiessaan opillisin perusteella lakeja tai yleisiä käytäntöjä muutettavaksi, ei säilytettäväksi, on radikaali, ehdoton ja yltiökonservatiivi.

10. Pyhä sopeutumattomuus

Konservatiivisuus voi olla raikasta vastakulttuuria ja pyhää sopeutumattomuutta.

Kuva: Olli Seppälä

Lue 10 hyvää syytä olla uskonnollinen liberaali perjantaina 21. elokuuta Kotimaa24:stä

Lue

Viisi syytä olla luterilainen – vain yksi syy on hurskas

Edellinen artikkeliHelsingin ortodoksinen seurakunta ei kannata yhteistä katsomusopetusta
Seuraava artikkeliHS: Aito avioliitto -kampanjaa vastaan hyökättiin

Ei näytettäviä viestejä