Arkkipiispasta tehty kantelu tuomiokapituleihin

Yksityishenkilö on tehnyt arkkipiispa Kari Mäkisen some-viestinnästä kantelun. Asia koskee arkkipiispan viimeisimpiä some-päivityksiä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kantelu on lähetetty kaikkiin tuomiokapituleihin ja kaikille piispoille.

Asia joudutaan nyt kantelun vuoksi tutkimaan arkkipiispan itsensä johtamassa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa. Mäkinen on arkkihiippakunnan pappi.

Lakimiesasessori Matti Mäkinen vahvistaa kantelun saapumisen Kotimaa24:lle. Hänen mukaansa kantelussa kysytään, voiko arkkipiispan julkinen lausunto ”poiketa totaalisesti edustamansa tahon käsityksistä” ja voiko hän jatkaa tehtävässään.

Kantelu on otsikoitu ”tutkintapyyntö arkkipiispan lausunnoista somesta”.

Kantelu käsitellään nyt asianmukaisessa järjestyksessä. Se on esillä jo tuomiokapitulin seuraavassa istunnossa. Käytännössä arkkipiispaa vähintäänkin kuullaan ennen kuin päätös annetaan.

Asian selvittää todennäköisesti joku kapitulin asessoreista.

Voiko kapitulin jäsen selvittää puheenjohtajan asiaa?

– Ei ole muitakaan tässä systeemissä. Ei ole ketään muuta joka tutkisi, Matti Mäkinen vastaa. 

Käytännössä kantelua peilataan kirkkolain 5 luvun 3 pykälään. Pykälä on otsikoitu ero pappisvirasta, pappisvirasta pidättäminen ja pappisviran menettäminen.

Matti Mäkisen mukaan kyseessä ei ole ensi kerta, kun arkkipiispa Mäkisestä on kanneltu. Ainakin yksi kantelu on jo tutkittu jokunen vuosi sitten. Se ei johtanut toimenpiteisiin.

Edellinen artikkeliPiispa Repo: Kirkollamme on auktoriteetin ongelma
Seuraava artikkeliLestadiolaiskansanedustaja Ylellä: Hyväksyisin lapsen homouden, mutten avioliittoa

Ei näytettäviä viestejä