Arkkipiispa Mäkinen kommentoi selvitystä Jehovan todistajien oikeuskomiteoista

Uskontojen uhrien tuki ry:n selvitys Jehovan todistajien oikeuskomiteoista puhutti viikonlopun uutisissa ministerejä myöten. Selvitys käsitteli oikeuskomiteoita, joissa synnintekijöinä pidettyjä muun muassa eristetään läheisistään. Jotkut eristetyistä olisivat selvityksen mukaan päätyneet itsemurhaan.

Luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo Kotimaa24:lle pitävänsä tärkeänä, että selvitys on tehty. Hänen mukaansa hengellinen väkivalta on usein vaiettua ja piilossa olevaa.

– Se on sellainen väkivallan muoto, joka ei näy kadulla. Se on hiljaa kannettua väkivaltaa. Tällaiseen on vaara uskonnollisissa yhteisöissä, ja sen suhteen on syytä olla hereillä.

Pitäisikö luterilaisen kirkon tehdä vastaava selvitys hengellisestä väkivallasta kirkon sisällä? Mäkinen miettii vastausta jonkin aikaa.

– Joka tapauksessa ajattelen, että tämä on kysymys, jota emme luterilaisessa kirkossakaan voi katsoa niin, ettei tämä meitä koskisi. Mitätöinnin ja ohikatsomisen mekanismit ovat usein hienovaraisia, niitä on myös luterilaisessa kirkossa.

Mäkinen sanoo, ettei äkkiä osaa sanoa, mitä luterilaisen kirkon selvitys tarkoittaisi.

– Jos sanoisin, että tehdään vain selvitys, seuraava kysymys olisi, millainen se olisi. Olen kyllä aiemmin kirkolliskokouksen avauspuheenvuorossa ottanut asiaan kantaa, Mäkinen pohtii.

Jehovan todistajia ei lueta kristilliseksi kirkkokunnaksi Suomen luterilaisen kirkon tapaan.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIhanneseurakunta on avoin ja ottaa nuoret mukaan
Seuraava artikkeliPartiolaisilla viisi teesiä seurakuntavaaleissa

Ei näytettäviä viestejä