Arkkipiispa Leo: Moskovan patriarkaatissa ortodoksisuuden tilalle on tullut venäläinen messianismi ja ortodoksinen fasismi

Ortodoksisen kirkon Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Kuva: Olli Seppälä

Suomen ortodoksisen kirkon Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo kritisoi ankarasti Venäjän ortodoksista kirkkoa.

– Aikamme on synnyttänyt uudenlaisen totalitaarisen myytin ja ideologian, joka on naamioitu ortodoksiseksi, mutta ei todellisuudessa edusta kristillisyyttä. Tunnistin nimittäin vielä muutama vuosi sitten Moskovan patriarkaatissa ortodoksisuuden häiveitä, mutta sen tilalle on tullut venäläinen messianismi, ortodoksinen fasismi ja etnofyletismi, Leo sanoi.

Etnofyletismi tarkoittaa kirkon jakamista kansakuntien mukaan. Jälkimmäinen harha tuomittiin Leon mukaan Konstantinopolin paikallissynodissa 152 vuotta sitten. Maailman ortodoksinen kirkkoperhe on Leon mukaan kriisissä ja jakautunut.

– Venäjä katsoo nyt olevansa ainoa hyvän voima maailmassa, joka vastustaa lännen ”langennutta” pahuutta. Tämä puolestaan on manikealaista harhaoppia, jossa maailma on jaettu vastakkainasetteluihin – valoon ja pimeyteen, hyvään ja pahaan ja niin edelleen.

Leo esitti puheenvuoronsa Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokouksen valmisteluseminaarissa Helsingissä 7. kesäkuuta.

Puheensa alussa Leo viittasi Luukkaan evankeliumin kertomukseen laupiaasta samarialaisesta. Hän huomautti, että kertomuksen kaltaisia kärsiviä ihmisiä on yhteiskunnassa nykyään yhä enemmän: sosiaalinen ja poliittinen toimettomuus muuttaa monet maailman osat autioituneiksi ja asuinkelvottomiksi alueiksi. Kansalliset ja kansainväliset kiistat jättävät suuren määrän marginaalissa olevia tienvarteen.

– Päätöstä siitä, otetaanko tievarresssa haavoittuneena makaavat mukaan vai jätetäänkö heidät huomiotta, voidaan käyttää kriteerinä arvioitaessa kaikkia taloudellisia, poliittisia, sosiaalisia ja uskonnollisia hankkeita.

Leo huomautti, että kertomuksen ohikulkijat olivat uskonnollisia ihmisiä. Tätä yksityiskohtaa ei hänen mielestään pidä jättää huomiotta.

– Paradoksaalista kyllä ne, jotka usein väittävät olevansa uskonnottomia, voivat joskus toteuttaa Jumalan tahdon käytännössä paremmin kuin itse uskovaiset.

”Kuten tiedämme, Ukrainassa käytävä hyökkäyssota on saanut siunauksen ja jopa ”pyhän” epiteetin”

LEO JATKOI Moskovan patriarkaatin toimien kritisointia.

– Olen luonnollisesti myös huolestunut, ettei paikalliskirkkomme kanoninen alue ole säästynyt venäläiseltä ekspansiopyrkimykseltä. Aikamme ”ryöväri”, samarialaisvertausta lainatakseni, löytää yleensä liittolaisia niistä, jotka kulkevat ohi ja katsovat muualle.

Valitettavasti kyse ei ole Leon mukaan aina ohitse kulkemisesta.

– Kuten tiedämme, Ukrainassa käytävä hyökkäyssota on saanut siunauksen ja jopa ”pyhän” epiteetin.

Leo ilmaisi, ettei tiedä, mikä suurta ortodoksista kirkkoperhettä tulevaisuudessa odottaa.

– Elämmekö todellakin sellaista kirkkohistoriallista aikaa, jolloin merkittävä osa kirkon jäsenistä sulkee itsensä pois muiden yhteydestä?

Vaikeuksien, jotka saattavat nyt tuntua ortodokseille ylivoimaisilta, kun jatketaan elämää Suomessa ja maailmankansalaisina, tulisi Leon mukaan lopulta olla tilaisuuksia kasvuun.

– Tähän haluan edelleen uskoa, vaikka kaikkein vaikeimpina aikoina tuskan katseleminen myönteiseltä kannalta saattaakin olla mahdotonta. Jäsenyys kirkossa kuitenkin merkitsee, että tahtoo kuulua siihen ihmisyhteisöön, jonka pää on Kristus ja joka tahtoo perustaa rakkauden valtakunnan.

Leo muistutti kuulijoitaan, että Jerikoon vievällä tiellä samarialainen löysi lopulta majatalonpitäjän, joka huolehti heitteille jätetyistä.

– Jokainen meistä on yhä uudelleen kutsuttu pohtimaan sitä päämäärää ja toteuttamaan niitä tekoja, joita Kristus vertauksessaan on meille välittänyt.

Evankeliumissa toiminnalle asetetut normit ovat Leon mukaan korkeita, eikä ihminen pysty niitä täyttämään omin voimin.

– Se on mahdollista vain siten, että yhdistymme Kristuksessa yhdeksi perheeksi yhdessä kirkossa, joka on aina vahvempi kuin eristäytyneiden, itseensä kietoutuneiden yksittäisten jäsenten summa, arkkipiispa Leo päätti puheensa.

Arkkipiispa Leon koko puheen voit lukea täältä.

Lue myös:

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo jää eläkkeelle

Moskovan patriarkaatin alainen Ukrainan ortodoksinen kirkko pyrkii levittäytymään Suomeen – arkkipiispa Leon mukaan tilanne on ”kestämätön ja kanonisen lain vastainen”

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo: Pyhän kirjan polttaminen ei kuulu sanan­vapauden piiriin

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliSatavuotias rovasti Eino Lehtisaari: ”Pappeuden suuri ilo oli messun toimittaminen”
Seuraava artikkeliKirkko & minä: Suvi Pousi sai toisen kotikirkon muutettuaan Haminaan

Ei näytettäviä viestejä