Arkkipiispa: Itämeri on kristityn maailman sisämeri

Arkkipiispa Kari Mäkinen puhui eilen maanantaina Itämeren puolesta Turussa järjestetyssä Itämeri-foorumissa. Mäkinen korosti meren merkitystä sen rannoilla asuville ihmisille.

– Itämeri on meidän meremme, mare nostrum. Se on erityinen meri, ei vain siksi, että se on meidän, vaan siksi että se on vähäsuolainen, matala ja haavoittuva, arkkipiispa sanoi.

Hän muistutti nykyisenkaltaisen vähäsuolaisen Itämeren olevan yhtä vanha kuin kristinusko, joka saapui myös merta pitkin kulkijoiden mukana. Suomeen merta pitkin saapuivat sekä ensimmäinen piispa Henrik että reformaatio. Arkkipiispan mukaan Itämerestä on vuosien mittaan muodostunut kristityn maailman sisämeri.

Arkkipiispa kiinnitti juhlapuheessaan huomiota myös ympäristökysymyksiin. Hän totesi, että luomakunta ei kestä lisääntyvää kulutusta ja luonnon hyväksikäyttöä, johon kasvuun perustuva elämänmuotomme perustuu.

Centrum Balticum -säätiön järjestämän Itämeri-foorumin tavoite on nostaa yleiseen keskusteluun Itämereen kohdistuvia haasteita ja mahdollisuuksia sekä Itämeri-strategiaan liittyviä teemoja.

Lue arkkipiispan puheenvuoro kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Olen luottamushenkilö toisessa polvessa”
Seuraava artikkeliPaavi kritisoi lapset lemmikeillä korvaavia pareja

Ei näytettäviä viestejä