Arkkihiippakunta linkkasi piispaehdokkaan blogin Facebook-sivulleen – Toteutuuko tasapuolisuus?

Turun arkkihiippakunnassa on meneillään Turun piispan vaali. Ehdokkaita on ilmoittautunut neljä, joskaan kukaan ei ole vielä virallisesti ehdolla. Ehdokasasettelu on kuitenkin jo menossa ja päättyy 7.9.

Vaalitunnelma on nousussa ja vaaliin liittyvät yksityiskohdat herättävät huomiota ja keskustelua – varsinkin jos jonkun ehdokkaan koetaan saavan näkyvyyttä tavalla, joka laittaa toisten ehdokkaiden kannattajat epäilemään suosimista.

Kotimaa24:n tietoon on tullut ihmettelyä, miksi Arkkihippakunnan Facebook-sivulla on jaettu yhden ehdokkaan, hiippakuntadekaani Mari Leppäsen Turun Sanomissa ollut blogi.

Hiippakunnan hallinnon viestinnästä vastaava hiippakuntapastori Pauliina Järvinen sanoo, että aikanaan kaikilta piispaehdokkailta pyydetään kirjoitukset kirkon työntekijöiden blogiin Turun Sanomissa.

– Mari Leppänen kuuluu blogin kirjoittajarinkiin ja nyt hänellä oli listan mukainen vuoro. Leppäsen täytyy voida tehdä työtään normaalisti siihen saakka, kunnes vaali on tietyssä vaiheessa, Järvinen sanoo.

Leppänen tekee Järvisen mukaan hiippakuntadekaanin työtään koko vaalin ajan, niin kuin muutkin ehdokkaat omaansa.

– Tuomiokapitulin on huolehdittava kaikkien ehdokkaiden tasapuolisesta kohtelusta. Kun Leppäsestä tulee virallisesti ehdokas, joudutaan joitakin työtehtäviä arvioimaan tasapuolisuuden näkökulmasta ja hän jää esimerkiksi blogin kirjoittajaringistä sivuun.

Järvinen kertoo, että Mari Leppänen on myös mukana ensi sunnuntain radiojumalanpalveluksessa.

– Se on äänitetty etukäteen alkukesästä. Asiasta on puhuttu Kirkon viestinnän kanssa ja siellä oltiin samaa mieltä, että ehdokkaan on voitava tehdä normaalisti omaa työtään.

Järvinen arvelee, että Leppäsen blogin jakamisesta nousseet kommentit ovat merkki vaalikuumeen nousemisesta.

Mari Leppäsen lisäksi vaaliin ovat ilmoittautuneet kirkkoherra Kaisa Huhtala Porista, kirkkoherra Jouni Lehikoinen Turusta ja turkulaistaustainen kirkkoherra Heikki Arikka Helsingistä.

Arikan radio-ohjelmasta Ylellä on aiemmin keskusteltu ja kysytty, saako hän siitä jotain etua vaalia ajatellen. Aiheesta voit lukea enemmän täältä

Turun piispanvaalin ensimmäinen vaalipäivä on 5.11. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros käydään 3.12.

Piispa Kaarlo Kalliala jää eläkkeelle 31.1.2021, ja uusi piispa aloittaa virassa 1.2.2021.

Kuva: Kuvakaappaus arkkihiippakunnan Facebook-sivulta

Lue myös:

Piispaehdokkaaksi lähtevän radiosarja Ylellä hämmentää – onko medialla karanteeneja kirkollisissa vaaleissa?

Analyysi: Nämä nimet pyörivät Turun piispapelissä – Kotimaa24 kysyi, ketkä ovat valmiita vaaliin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

 

Edellinen artikkeliPiispat vetoavat: Kirkon jäsenten on pystyttävä elämään yhdessä erilaisista avioliittokäsityksistä huolimatta
Seuraava artikkeliPiispa Teemu Laajasalo antaa hiippakuntansa papeille luvan vihkiä sateenkaaripareja ilman pelkoa rangaistuksista

Ei näytettäviä viestejä