Amissien lehmät suojaavat astmalta – karjatalous vaikuttaa suotuisasti lasten immuunijärjestelmään

Yhdysvaltalaisten Indianassa asuvien amissien elinympäristössä on jotakin, joka muuttaa lapsen immuunijärjestelmän soluja. Muutos estää sen, että lapsille kehittyy allerginen astma. Tuo jokin on The New England Journal of Medicinessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan kotipöly. Se on indianalaisilla amisseilla erilaista kuin samankaltaista elämää Etelä-Dakotassa elävässä hutteriittiyhteisössä.

Amissilapsilla ilmenee huomattavasti vähemmän astmaa kuin yhdysvaltalaislapsilla keskimäärin. Sen sijaan hutteriiteilla astma on jopa keskimääräistä tavallisempi ilmiö. Noin viidellä prosentilla amissilapsista on astma, kun Yhdysvaltojen keskiarvo 6–14-vuotiaiden keskuudessa on noin kymmenen prosenttia. Hutteriittiyhteisössä astma on todettu yli 20 prosentilla lapsista.

Tutkimus vertaili 7–14-vuotiaita amissi- ja hutteriittilapsia keskenään. Tutkijat havaitsivat, että amissikodeissa on rikkaampi huoneilma mikrobimielessä ja että se vaikuttaa lasten immuunijärjestelmän kehitykseen.

Molemmat yhteisöt ovat siistejä, mutta amissien navetat ovat lähempänä koteja. Tutkijat eivät löytäneet mitään poikkeavaa kotien siisteydessä. Mikrobit löytyivät kotipölystä, he toteavat.

– Tutkimus näyttää, että pelkkä maatalous ei ole [immuunijärjestelmän] suojan lähde. Sen sijaan tutkimuksella on voitu rajata, mistä tuo suoja saattaa tulla, sanoi professori Carole Ober, yksi tutkimusryhmän jäsenistä.

Hän huomauttaa, että tutkimuksen avulla on voitu tarkentaa yli kymmenen vuotta vanhaa havaintoa siitä, että kasvaminen maatilalla saattaa suojata astmalta.

Tutkimuksesta ovat kertoneet suomeksi Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat.

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPastori tyytyväinen seurakunnan läsnäoloon koulussa – ”Se on mahtava voimavara”
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä