Ambrosius: Ikoni-ihmeet kestäisivät tieteellisen tarkastelun


Ambrosius420toukokuu2011

Kotimaa24 uutisoi tällä viikolla ihmeistä, joita kerrottiin tapahtuneen Uspenskin katedraalissa esillä olevan Kozelshtshanin ihmeitätekevän Jumalanäidin ikonin vieraillessa Virossa. Kyseinen ikoni varastettiin hiljattain, mutta se löytyi ja kunnostettiin. Metropoliitta Ambrosiuksen mukaan ikonit kanavoivat Jumalan parantavaa läsnäoloa.

Ambrosiuksen mukaan Virosta kerrotut ihmeet ovat hyvin tavallisia parantumisihmeitä.

– Näitä kertomuksia kuulee Suomessa ja ulkomailla, kun puhutaan nykyaikana ihmeitätekevistä ikoneista. Suomessa vastaavia kertomuksia kerrotaan myös esimerkiksi Konevitsan ihmeitätekevään Jumalanäidin ikoniin sekä jossain määrin Valamon Jumalanäidin ikoniin liittyen.

– Samoin kun lukee pyhien ihmisten elämänkertoja, heidän karismaattisuuteensa liittyy usein sairauksista parantamista rukouksella ja kättenpäällepanemisella. Myös telepatiaa ja selvännäkemistä.

Ambrosiuksen mukaan ihmeitätekevät ikonit ovat Pyhän Hengen välikappaleita.

– Hengellinen voima ei lähde ikonista itsestään, vaan ikoni kanavoi Jumalan parantavaa läsnäoloa. Kaiken kaikkiaan ikonin pyhyys on sitä, että Kristus henkensä kautta on läsnä ja tekee työtään meidän pelastukseksemme. Ikonit säteilevät Kristuksen pyhyyttä ja kirkkautta.

Ambrosius uskoo, että ikonien edessä tapahtuneet ihmeet kestäisivät myös tieteellisen tarkastelun. Ortodoksisessa kirkossa ei kuitenkaan ole tapana, että ihmeitä lähdettäisiin tutkimaan.

Piispan mukaan ihmeitätekevien ikonien edessä on usein rukoiltu paljon.

– Lisäksi saattaa olla, että ikonimaalari on ollut hyvin keskittyneessä rukouksessa ja Pyhän Hengen läpitunkema maalatessaan. Tietysti kaikkeen ihmeeseen liittyy myös mysteerin, salaisuuden, ulottuvuus, jonka ymmärtämiseen ja selittämiseen sanat eivät riitä.

– Ikoneihin, joiden äärellä rukoillaan paljon, Pyhän Hengen läsnäolo tihentyy. Ikoni ”elää”.

– Usein rukoilija aistii ikonin äärellä suloista tuoksua tai vaikkapa hengellistä energiaa. Ortodoksisessa maailmassa on sellaisiakin ihmeitätekeviä ikoneita, jotka ovat esimerkiksi vuodattaneet pyhää öljyä tai mirhaa.

Lue: Varastettu ikoni alkanut tehdä ihmeitä

Edellinen artikkeliPiispa Häkkinen tapasi paavin
Seuraava artikkeliKarjalainen: Piispaehdokkaat sopuisina Joensuun paneelissa

Ei näytettäviä viestejä